Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Ülkemiz ve Dünya Gündemi

Ülkemiz ve Dünya Gündemi Ülkemizde ve Dünyada yaşanan gelişmelere dair haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 21.12.2016, 14:09   #1
Çevrimdışı
Rosebud
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Moskova Deklarasyonu’nun Tam Metni Yayımlandı

İran, Rusya ve Türkiye dışişleri bakanlarının Moskova’da gerçekleştirdiği toplantının ardından ilân edilen deklarasyonun tam metni ortaya çıktı.

Deklarasyonda üç ülkenin de Suriye’nin “çok dinli, çok etnik gruplu, mezhepçi olmayan, demokratik ve laik” karakterini tanıyacaklarının ifade edilmesi dikkat çekiyor. Suriye Devlet Başkanı Esad’ın adının dahi geçmediği görülen metinle birlikte Türkiye’nin ‘Esad’ı devirme politikası’nın ‘resmi’ olarak da bittiği kayıt altına alınıyor.

Deklarasyonun tam metni şu şekilde:

1) İran, Rusya ve Türkiye, çok sayıda etnik yapı barındıran, çok dinli, mezhepçi olmayan, demokratik ve laik bir devlet olarak Suriye Arap Cumhuriyeti’nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne saygılarını bir kez daha ifade ederler.

2) İran, Rusya ve Türkiye, Suriye ihtilafının askeri çözümünün olmadığına emindir. Birleşmiş Milletler’in, BMGK’nın 2254 No’lu kararı ili uyumlu bir şekilde krizin çözümüne yönelik temel rolünü kabul ederler. Uluslararası toplumun tüm üyelerini, bu belgelerin içerdiği anlaşmaların uygulanmasının önündeki engellerin kaldırılması için iyi niyetle işbirliğine çağırır.

3) İran, Rusya ve Türkiye Doğu Halep’teki sivillerin gönüllü tahliyesini ve silahlı muhalefetin örgütlü ayrılışına izin verilmesini memnuniyetle karşılar. Bakanlar ayrıca Fua, Kefraya, Zebadani ve Madaya’daki sivillerin kısmi tahliyesini de memnuniyetle karşılar. [Ülkeler] sürecin müdahale edilmeden, kesin ve güvenli bir şekilde tamamlanmasını garanti altına almayı kabul eder. Bakanlar, Uluslararası Kızılhaç ve Dünya Sağlık Örgütü’ne tahliye koşullarına yardımları nedeniyle şükranlarını iletir.

4) Bakanlar, tüm ülke çapında ateşkesin, insani yardımın engellenmemesinin ve sivillerin rahatça dolaşımının önemi konusunda hemfikirdir.

5) İran, Rusya ve Türkiye Suriye Hükümeti ile muhalefet arasındaki muhtemel anlaşmanın müzakerelerinde garantör olmaya ve kolaylaştırmaya hazır olduklarını ifade ederler.

6) [Bakanlar] BMGK 2254 No’lu karar doğrultusunda Suriye’de siyasi sürecin yeniden başlaması için gerekli momentumu yaratmak için bu Anlaşma’nın yararlı olduğuna inanırlar.

7) Bakanlar, Kazakistan Devlet Başkanı’nın, konuyla ilgili toplantıların Astana’nın ev sahipliğinde yapılmasına ilişkin nazik önerisini not ederler.

8) İran, Rusya ve Türkiye, IŞİD ve El Nusra’ya karşı birleşik mücadele ve silahlı muhalif grupları onlardan ayırma kararlılıklarını tekrar ederler.

ABC Gazetesi
__________________

TEARS AND SOUVENIRS

  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Rosebud'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.12.2016, 15:10   #2
Çevrimdışı
Rosebud
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Moskova Deklarasyonu’nun Tam Metni Yayımlandı

Amerika ve Rusya aslında küresel bir satranç oynuyorlar...
Rusya, Amerika'nın Suriye'yi bölme planlarının içerisinde Türkiye'nin öneminin farkında olduğundan, Tayyip Erdoğan'ın sıkışmışlığı ve çaresizliğini fırsata dönüştürerek Türkiye'nin bu rolünü etkisizleştirmeyi ve kendisine angaje etmeyi amaçlıyordu ve bunu da yayınlanmış olan şu son deklarasyonla büyük ölçüde başarmış gibi görünüyor.
Tayyip Erdoğan her ne kadar halâ Halep için Rusya ve Suriye'nin çıkarlarına aykırı söylemlerde bulunuyorsa da açıklanan deklarasyondan sonra bunu sürdürmesinin orta ve uzun vadede mümkün olmayacağı anlaşılıyor.
Er ya da geç istemese de Esat ile masaya oturmak zorunda kalacak, aksi takdirde bu ikircikliği, angaje olmuş göründüğü Putin'e izah edemez.
Erdoğan'ın açmazı da burada; içeride işlediği bütün suçları, FETÖ gibi bir paravanın üzerine yığma oyununu oynayabilmesi, koltuğunu koruyabilmesi için göstermelik de olsa artık Rusya limanına sığınmak zorunda ancak bunu yapması belki başkanlık sistemine geçişini kolaylaşacaktır ama onu iktidara getiren emperyalizmin hışmından da kurtulamayacaktır, tabii cihatçı takımın tepkilerinden ve Esat ile muhtemel yeni ilişkilerden rahatsız olacak tabanından söz etmiyorum bile.
Bu konjonktürde Tayyip Erdoğan'ın uzun uzun iktidarda kalması kolay görünmüyor , Rusya'nın, Erdoğan iktidardan düşmeden bir an önce Türkiye'yi cephesine çekmesi sadece kendi güvenliği açısından değil, dünyanın yeni ve uzun soluklu bir siyasi dengeye oturması açısından da önemli olduğu gibi Türkiye'yi de saplandığı bataklıktan çıkaracak, orta ve uzun vadede kalıcı bir istikrar getirecek hayat öpücüğü niteliğindedir, Erdoğan'ın amacı bu olmasa da.
__________________

TEARS AND SOUVENIRS

  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Rosebud'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.12.2016, 01:38   #3
Çevrimdışı
Rosebud
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Moskova Deklarasyonu’nun Tam Metni Yayımlandı

Tayyip'in deklarasyonda imzasının bulunması onun samimi olduğunu göstermiyor zaten, sadece her zamanki manervralarından birisini yapıyor, diplomasinin en önemli kuralı bütün tarafların mış gibi yapması galiba, çünkü ne Amerika'nın Ne Rusya'nın, ne de Suriye ve İran'ın, Tayyip'in samimi olduğıuna inandığını düşünüyorum.
Türkiye'den yükselen; bu işin arkasında Amerika'nın olduğu iddialarına rağmen Amerika'dan gelen mutedil açıklamalar, Tayyip'in amacının Rusya'ya yanaşmak oladığını bilmelerinin güveni içinde oldukları imajı yaratıyor bende, keza Rusya da Erdoğan'ın hangi reflekslerle Şangay ittifakına yanaştığını biliyor.
Bu adamlar aptal değiller, onların da mış gibi yapmak işlerine geliyor, kullanabildikleri kadar kullanabilmek adına...
Mafya filmlerinin en klasik temasıdır; ikili oynayanların ipinin çekilmesi, devlet ilişkilerinde de bu böyledir, diplomatik bir şekilde illâ ipi çekilir, bu işin fıtratında var.
__________________

TEARS AND SOUVENIRS

  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Rosebud'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
deklarasyonu’nun, metni, moskova, yayımlandı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.