Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Ülkemiz ve Dünya Gündemi

Ülkemiz ve Dünya Gündemi Ülkemizde ve Dünyada yaşanan gelişmelere dair haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 16.02.2017, 18:29   #1
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Ayvalık'ın İmara Açılmasına Karşı AKP'li Ve CHP'li Belediyeler Birleşti.



Balıkesir Ayvalık'ın koruma statülerini değiştirerek yapılaşmaya açacak rapora karşı CHP'li Ayvalık Belediyesi ile AKP'li Balıkesir Belediyesi aynı fıkirde, ikisi de bu rapora karşı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2014’te “Doğal sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi” başlattı.

Bu çalışama kapsamında Türkiye, 22 bölgeye ayrıldı. İhalelerle özel şirketlere bölgelerdeki SİT’lerin gözden geçirmesi için yetki verildi. Bu şirketler, uzmanların olduğu ekiplerle bütün sit alanlarını dört mevsim boyunca izleyerek raporlar hazırladı.

İki belediyeden de itiraz var

Bu çalışmanın Balıkesir Ayvalık ayağında hazırlanan raporuna sivil toplum örgütlerinden ve Ayvalık ile Balıkesir Belediyesi’nden itiraz var.
CHP'li Ayvalık Belediyesi Bakanlık'a rapora katılmadıklarına dair görüşünü iletti. AKP'li Balıkesir Belediyesi Başkanı Edip Uğur da bugün Ayvalık Belediyesi'ne gelerek parkın imara açılmaması için Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık halkı ile aynı görüşte olduğunu söyledi.

Bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Tabiat Parkı’nı imara açmak istemesi halinde bile kendisine bunun sakıncalarını anlatacaklarını ifade eden Başkan Uğur, ama parkın içerisinde endemik bitki içermeyen kayalık ve verimsiz alanların da kullanılması gerekiyorsa, halkın kullanımına açılması gerektiğine de inandığını kaydetti.

"Bilimsel değil, rantsal"



Bianet'e konuşan Ayvalık Tabiat Platformu’ndan Şükrü Kaygısız, Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olan ve tamama yakını doğal sit alanı olan Ayvalık Tabiat Parkı’nın uzun yıllardır koruma statüsünün düşürülmeye çalışıldığını ancak mücadeleler sonucu mahkeme kararıyla bunu engellemelerine rağmen son raporun çok ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Kaygısız, söz konusu raporun bilimsel olmadığı,birbiriyle çelişen sonuçlar içerdiği, kimi özel mülk alanlarının korunduğu, Tabiat Parkının hiçe sayıldığı, uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan türlerin değerlendirilmediği, kent topoğrafyası ve peyzaj değerlerinin hiçe sayıldığı, sadece rant odaklı ve yapılaşmaya olanak sağlayan bir sonuç içerdiğini belirtti.

"Cunda'daki araziler çoktan satıldı"

Kaygısız’ın raporla ilgili eleştirileri şöyle:

“Ayvalık Tabiat Parkı, adaları, koruma altındaki kıyıları ve kenti çevreleyen yeşil bantı ile önemli Doğal SİT Alanlarını içinde barındırıyor.

“Ayvalık’ta çok sayıda sektörün gözü var. Otelciler, büyük müteahhit firmalar, kooperatifler. 2009 yılında Cunda’da büyük sermayeler geniş araziler aldı. Oysa oranın zeytini değerli değil. 1. derece doğal SİT alanına bu kadar para yatırmalarının nedeni hobi ile açıklanamaz. Bu araziler yerel halktan toplandıktan sonra bu rapor hazırlandı. Çünkü buraların yapılaşmaya açılması gerekiyordu.

“Değerlendirme yapılırken sadece mülk kriterleri gözetilmiş, başkaca bir kıstas yok. Yan yana adalardan bazıları korunurken bazı adaların SİT dereceleri düşürülmüş. Örneğin Yellice , Pınar, Hasır, Tavuk, Güvercin, Çiçek ve Çıplak Ada için koruma derecesi 1’den 2’ye düşürülmüş durumda.

“Raporda bilimsel gerekçeler yok. Sadece paftalar var neye göre yanyana arazilerde farklı değerlendirmeler yapıldığı belirtilmiyor.

“Ekosistemin parçalandığı, bir bütün olarak değerlendirilmesi gereken alanların parçalandığı, denizel ve karasal alanlar arasındaki kopmaz bağların görülmediği anlaşılıyor. Oysa doğal alanlar parça parça değil bir bütün olarak değerlendirilmeli."

Nilay Vardar
Bianet.org
__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 17.02.2017, 00:45   #2
Çevrimdışı
Rosebud
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ayvalık'ın İmara Açılmasına Karşı AKP'li Ve CHP'li Belediyeler Birle

Ay neler duyuyorum! Aman burası neresi! Biraz kestireyim dedim o arada İsviçre'ye mi geldik! Neden beni uyandırmadınız!
__________________

TEARS AND SOUVENIRS

  Alıntı ile Cevapla
Rosebud'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
aã§ä±lmasä±na, açılmasına, akpli, ayvalä±kä±n, ayvalıkın, ä°mara, belediyeler, birleåŸti, birleşti, chpli, karåŸä±, karşı, İmara


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.