Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Ülkemiz ve Dünya Gündemi

Ülkemiz ve Dünya Gündemi Ülkemizde ve Dünyada yaşanan gelişmelere dair haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 17.10.2019, 21:51   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Barış Pınarı Durdu

Barış Pınarı Durdu


Bugün Ankara’ya gelen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence başkanlığı heyetiyle görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmeleri sona erdi...

Bugün Ankara’ya gelen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence başkanlığı heyetiyle görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmeleri sona erdi. Görüşmelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkan Yardımcısı Pence ile masabaşında yan yana oturması ise eleştiri konusu oldu.




Görüşmeler sonucunda Türkiye’nin operasyonu 120 saat içerisinde askıya alacağı, YPG’nin geri çekileceği ve Türkiye’nin istediği güvenli bölge sınırlarından ayrılana kadar operasyonun "durdurulacağı" konusunda anlaşma sağlandı. Türk tarafı anlaşma metninde operasyon için "ateşkes" ifadesi yerine "ara verildi" ve "durduruldu" derken ABD Başkan Yardımcısı Pence "ateşkes" demesi dikkat çekti.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence yaptığı açıklamada, "Bir hafta önce Türk güçleri Suriye'ye girdi. Bugün gururla belirtmeliyim ki, Başkan Trump'ın güçlü liderliği sayesinde, Erdoğan ile olan ve Türkiye ile olan güçlü ilişkileri sayesinde Türkiye ve ABD Suriye'de ateşkes için anlaşmıştır. Türkiye Barış Pınarı Harekatı'na ara verecektir. Harekata 120 saat ara verilecek ve bu süre içinde ABD, YPG'nin güvenli bölgeden çıkmasını sağlayacaktır. Ve ardından operasyon duracak" dedi.

Pence şöyle devam etti:
"Türkiye, Kobani’ye yönelik herhangi bir operasyonda bulunmamayı kabul etmiştir. Güvenli bölge sorunun barışçıl bir şekilde çözülmesi için adımlar atılması konusunda anlaşılmıştır. Ateşkes anlaşmasına ek olarak IŞİD’in Suriye’nin kuzeyinde tamamen yok edilmesi konusunda fikir birliğine varılmıştır. Güvenli bölgeye insanların yeniden yerleştirilmesi konusunda fikir birliğine varılmıştır. Dini ve etnik azınlıkların görüşülmesi konusunda fikir birliğine varılmıştır."

Pence, söz konusu ateşkesle birlikte ABD'nin Türkiye'ye yeni bir yaptırım uygulamayacağını da açıkladı. Pence, "Daimi bir ateşkes gerçekleştiğinde Trump, ekonomik yaptırımların da kaldırılması konusunda anlaştı" ifadesini kullandı.

"BU BİR ATEŞKES DEĞİL"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mike Pence’in açıklamalarının ardından yaptığı açıklamada “Bu bir ateşkes değil, operasyona ara vereceğiz, durdurma yok. Ateşkes iki meşru taraf arasında olur” ifadelerini kullandı.

“YPG'nin ağır silahlarının toplanması konusunda mutabakat sağladık” diyen Bakan Çavuşoğlu, “YPG'nin güvenli bölgeden çıkması için harekata ara veriyoruz. YPG unsurları çıktıktan sonra biz ancak harekatı durdurabiliriz” diye konuştu.

4 saat 20 dakika süren toplantının ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

“ABD hedeflerimizin meşruiyetini kabul etmiş oldu. YPG'nin ağır silahlarının toplanması mevzilerinin imha edilmesi hususunda mutabakat sağladık. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve BMGK 2054 kararınca siyasi sürece sadık olma konusunda mutabakat sağladık.

YPG'nin güvenli bölgeden çıkması için 120 saat operasyona ara vereceğiz. Bu bir ateşkes değildir. Ateşkes iki meşru taraf arasında yapılır. Terör unsurları çıktıktan sonra operasyon duracaktır. Operasyonu durdurduktan sonra mevcut yaptırımlar kaldırılacaktır.

Bu sonuca sayı Cumhurbaşkanımızın dirayetli liderliği sayesinde ulaştık. Cumhurbaşkanımızın Trump’la Bakü’de yaptığı telefonda heyetleriniz gelsin görüşelim dedi. Sayın Trump o zaman ‘operasyonu durdurun’ diyordu.

Heyet dünden beri buradaydı. Bu süre boyunca arkadaşlarımızla süreci yürüttük. Hepsine teşekkür ediyorum.”

KUZEYDOĞU SURİYE’YE İLİŞKİN TÜRKİYE-ABD ORTAK AÇIKLAMASI

1. Türkiye ve ABD, iki yakın NATO üyesi olarak bu ilişkilerini teyid eder.ABD, Türkiye’nin güney sınırına dair meşru güvenlik kaygılarını anlar.

2. Türkiye ve ABD, kuzeydoğu Suriye başta olmak üzere sahadaki gelişmelerin, ortak çıkarlar temelinde daha yakın eşgüdüm gerektirdiğini kabul eder.

3. Türkiye ve ABD “hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için” anlayışıyla, NATO topraklarını ve halklarını tüm tehditlere karşı koruma taahhütlerini muhafaza eder.

4. Her iki ülke, insan hayatı, insan hakları ile dini ve etnik toplulukların korunmasına yönelik taahhütlerini yineler.

5. Türkiye ve ABD, Suriye'nin kuzeydoğusunda DEAŞ’la mücadele faaliyetlerinin devamında kararlıdır. Bu, önceden DEAŞ kontrolünde olan alanlarda yaşayıp yerinden edilen şahıslar ile alıkoyma merkezleri hususlarında uygun şekilde gerçekleştirilecek eşgüdümü de içerir.

6. Türkiye ve ABD, terörle mücadele harekatlarının yalnızca terör unsurları ile bu unsurlara ait barınak, sığınak, mevzi, silah, araç ve gereci hedef alması gerektiği üzerine mutabık kalır.

7. Türk tarafı Türk kuvvetleri tarafından kontrol edilen güvenli bölgedeki tüm meskun mahal (güvenli bölge) sakinlerinin dirliği ve güvenliğini sağlayacağını taahhüt eder, sivillerin ve sivil altyapının zarar görmemesi için azami dikkati göstereceğini vurgular.

8. Her iki ülke Suriye’nin siyasi birliği ile toprak bütünlüğüne ve Suriye ihtilafını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararına uygun şekilde sonlandırmayı hedefleyen, BM öncülüğündeki siyasi sürece olan bağlılıklarını yineler.

9. Her iki taraf Türkiye’nin, YPG ağır silahlarının toplanması ve YPG tahkimatları ile tüm muharip mevzilerinin kullanılmaz hale getirilmesi dahil, milli güvenlik kaygılarının giderilmesini teminen bir güvenli bölge kurulmasının devam eden önemi ve işlevselliğinde mutabık kalır.

10. Güvenli bölge, evvelemirde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kontrolünde olacak ve her iki taraf, güvenli bölgenin her veçhesiyle uygulanmasında eşgüdümü artıracaktır.

11. Türk tarafı Barış Pınarı Harekatı’na, güvenli bölgeden YPG’nin 120 saat içinde geri çekilmelerini teminen ara verecektir.Barış Pınarı Harekatı, bu geri çekilmenin tamamlanmasını müteakip durdurulacaktır.

12. Barış Pınarı Harekatı’naara verildiğinde ABD, Blocking Property and Suspending Entry of Certain Persons Contributing to the Situation in Syria başlıklı 14 Ekim 2019 tarihli Başkanlık Kararnamesi uyarınca hayata geçirilen yaptırımlara ilavelerini getirmeme ve Kongre nezdinde uygun şekilde çalışmalar ve istişareler yürüterek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı doğrultusunda Suriye’de barış ve güvenliğin teminine dönük kaydedilen ilerlemenin altını çizmek hususunda mutabık kalır. Barış Pınarı Harekatı 11. paragraf uyarınca durdurulduğunda, yukarıda bahsigeçen Başkanlık Kararnamesi uyarınca hayata geçirilen mevcut yaptırımlar kaldırılacaktır.


13. Her iki taraf bu açıklamada kaydedilen tüm hedeflerin uygulanması için birlikte çalışma taahhüdünde bulunmaktadır.

TRUMP: “BUNU YAPABİLMEMİZ İÇİN ‘SERT’ BİR AŞK GEREKLİYDİ”

ABD Başkanı Donald Trump da “Türkiye'den harika haberler geliyor. Pence ve Pompeo basın toplantısı düzenleyecek. Teşekkürler Erdoğan. Milyonlarca hayat kurtuldu” ifadelerini Twitter’dan paylaştı.


ABD heyetinin Türkiye'deki temasları hakkında açıklamalarına devam eden Trump “Bu anlaşma 3 gün önce yapılamazdı. Bunu yapabilmemiz için ‘sert’ bir aşk gerekliydi. Herkes için harika oldu. Hepsiyle gurur duyuyorum. Bugün medeniyet için harika bir gün. Gerekli ama gelenek dışı bir yol izlerken benim yanımda durduğu için ABD ile gurur duyuyorum. İnsanlar bu ‘Anlaşma’yı yıllardır sağlamaya çalışıyordu. Milyonlarca hayat kurtarılacak. Herkese tebrikler” ifadelerini kullandı.


​Trump'ın Erdoğan'a yazdığı ve dün basına sızdırılan mektupta kullandığı “sert” kelimesini kullanması dikkat çekti.


Öte yandan Beyaz Saray Geçici Genel Sekreteri Mick Mulvaney, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington ziyaretine ilişkin açıklama yaparken, "Hâlâ plan dahilinde, 'bekle-gör' durumu geçerli" dedi.

Odatv.com

__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.10.2019, 22:46   #2
Çevrimdışı
Bursalı68
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Barış Pınarı Durdu

Merhaba,

Ne oldu şimdi...? YPG, 120 saat içerisinde geri çekilecek ne demek...? Yahu biz oraya PKK-YPG-PYD teröristlerini yoketmeye/temizlemeye girmemişmiydik…! Bu yoketme onların ABD ile kol kola ve sağ salim geri çekilmeleri anlamına mı geliyordu...? Bu nasıl bir iştir böyle...

Evet bazıları doğru söylüyor..." Tarihi bir harekat " oldu bu, ancak, saçma sapan tarihte eşi görülmemiş bir harekat oldu bu...!

Sağlıcakla kalınız...
__________________
Kötülüğün galip gelmesi için iyi insanların bir şey yapmaması kafidir...
Edmund BURKE
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Bursalı68'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.10.2019, 23:46   #3
Çevrimdışı
Rosebud
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Barış Pınarı Durdu

Ne yaşadık biz şimdi! Anlayan varsa beri gelsin, çok kötü bir ortaoyunu bu.
Çıkacaktık niye girdik üstelik de fetih sureleriyle...
Madem amaç YPG'yi temizlemekti işte kendiliğinden çekiliyor, şimdi çıkıp YPG çekilene kadar harekatı durduracağız demenin manası ne!
YPG çekildikten sonra geri döneceksen demek ki amacın bu değilmiş...
Yahu bu tantana olmadan aynı şeyleri masa başında yapamaz mıydınız, bu aksiyona ne gerek vardı...
Onlarca soru var ama anlaşılan maksat "Erdoğan tarihi bir başarıya imza attı" demek ve dedirtmekmiş.
Tayyip Amerika'ya rağmen YPG'yi temizlemek için Suriye'ye girer, Amerika'nın paçası tutuşur aman ben ettim sen etme tayyip gel şu operasyondan vaz geç ben de yaptırımları kaldırayım der ve ta ta taa taaaaa, Esas oğlan ABD"'yi dize getirir ve istediğini çatır çatır alır.
Artık yaptırımlar yoktur.
__________________

TEARS AND SOUVENIRS

  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Rosebud'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.10.2019, 00:16   #4
Çevrimdışı
Insanlikarayan
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Barış Pınarı Durdu

Alıntı:
TRUMP: “BUNU YAPABİLMEMİZ İÇİN ‘SERT’ BİR AŞK GEREKLİYDİ”

Umreden birilerimi onu ziyaret etti?.
__________________

-Gurbet Ellerde Aldatılamadı-





Türkiyede
yasamasa bile!.
Ne Mutlu Türk'üm Diyebilene!.
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Insanlikarayan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.10.2019, 01:04   #5
Çevrimdışı
NaNaNe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Barış Pınarı Durdu

Başından beri söylediğim gibi tiyatro sergiliyorlar.
Daha operasyonun ikinci günü bizim saflarımızda toplanın diye söyleren RTE, azalan oylarını geriye kazanmak için kahramanlık peşinde.
Harekan boyunca 9 günde.
Suriye Milli Ordusu diye bilgi var. 71 şehit verdi, 207 asker yaralandı.
Sözde etkisiz hale getirilen,
Terörist sayısı 702
Ama TSK da şehit olan asker sayısı yazmıyor bulamadım.
Gencecik askerlerimiz Rte nin variyeti aman zedelenmesin diye ölmüş oldu.
Yaptırımlarda RTE ve ailesine vize yasağı,mal varlığına el koymak ve halkbankası.

Yazık,
Türkiye tarih boyunca hiç böyle aşağılayıcı hareketler ve sözlere maruz kalmamıştı.
Vah Vatanım vah.
__________________

  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz NaNaNe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.10.2019, 01:10   #6
Çevrimdışı
Rosebud
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Barış Pınarı Durdu

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi NaNaNe Mesajı göster
Başından beri söylediğim gibi tiyatro sergiliyorlar.
Daha operasyonun ikinci günü bizim saflarımızda toplanın diye söyleren RTE, azalan oylarını geriye kazanmak için kahramanlık peşinde.
Harekan boyunca 9 günde.
Suriye Milli Ordusu diye bilgi var. 71 şehit verdi, 207 asker yaralandı.
Sözde etkisiz hale getirilen,
Terörist sayısı 702
Ama TSK da şehit olan asker sayısı yazmıyor bulamadım.
Gencecik askerlerimiz Rte nin variyeti aman zedelenmesin diye ölmüş oldu.
Yaptırımlarda RTE ve ailesine vize yasağı,mal varlığına el koymak ve halkbankası.

Yazık,
Türkiye tarih boyunca hiç böyle aşağılayıcı hareketler ve sözlere maruz kalmamıştı.
Vah Vatanım vah.
O ölen 6 aylık bebek gözümün önünden gitmiyor, inan rüyama girdi nefes nefese uyandım geçen gün, yazık birileri iktidarda kalacak diye masum bebekler ölüyor.
__________________

TEARS AND SOUVENIRS

  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Rosebud'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.10.2019, 12:15   #7
Çevrimdışı
Cimcimecik
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Barış Pınarı Durdu

İlginç bir durum! CHP yöneticisi Habertürk'de Kübra Par'ın programında anlaşmayı Türkiye açısından olumlu bulduğunu açıkladı. PKK yanlısı twitter hesapları anlaşmayı YPG için kötü bulduklarını, Rojava'nın savaşmadan işgal edilmesi olarak gördüklerini ifade etmeye başladılar. Türkiye'de de farklı kesimlerden lehde ve aleyhde yorumlar yapılıyor.

Aynı maddeleri okuyup birbirine böyle taban tabana zıt sonuçlara ulaşmak (şayet gerçekten okunmuşsa) ancak bir şekilde mümkündür: okuduğunu anlamamakla...

Konunun uzmanı değilim ve kesin ifadeler kullanmak istemem. Ama gördüğüm kadarıyla çok da kötü bir durum oluşmadı. En azından savaş, çatışmalar, akan kan şimdilik de olsa durdu. Bu iyi bir şey değil mi? "Savaşa hayır" demiyor muydu kimileri?

Türkiye istediği güvenli bölgeyi (sınırları boyunca olmak üzere 30 km derinlikte) elde etmiş durumda. Bu ne demek? YPG Kobani gibi simgesel önemdeki kentleri de terk edecek demek. Bu ne demek, düşünüyor musunuz? Terk etmezse de ateşkes geçersiz olacak.

Yaptırımlar kalkacak. Bu da önemli ve bu üç bakana uygulanacak olandan ibaret değildi. Sadece bizden ihraç edilen çelik mamüllerine uygulanacak olan vergi artırımını düşünmek yeterli.

Ben bu forumda bilgi edinilmeden yapılan yorumları şaşkınlıkla ve gülümsemeyle izliyorum. Kahvehane müdavimleri iki okey arası siyasî yorum yapar ya, çoğu öyle.

Emekli muallim Hasan bey "hani hepsini öldürecektik, ne oldu?" diye soruyor. Oğlum çay getir!

Pazardan dönerken uzatılan mikrofona konuşan Ayşe teyze "bunlar hep tiyatro" diyor. Kimine göre hayat ya dizi, ya tiyatro.

Hâlâ bu olayları devletin meselesi olarak değil, hükumetin ve "Tayyip"in meselesi olarak gören klasik, laik, çağdaş reflekslerimiz zinde ve ayakta.

Tabii ki bu süreç başarıyla sonuçlanırsa Erdoğan'ın işine yarar. Bu kesin. Ama sırf buna bakarak yorum yapabilir miyiz? Her şeyin merkezinde o mu var?

Ayrıca karizması bir mektupla, bir tweetle bile çizilebiliyor. Sınırı, gücü, yeri, cirmi belli. Her durumu onun güç kazanıp kazanmayacak olmasına göre ele almak onun gücünü fazla abartmak olmuyor mu?

Bir de şu var: bu forumdakiler de dahil olmak üzere, düne kadar bu harekata karşı olanlar, bugün "niye ateşkes yaptık?" diye itiraz ediyor.

Böylesine olsa olsa "tâbi düşünce diyebiliriz. Birisinin yaptıklarına, dediklerine göre biçimlenen, onun asimetriği olmak üzerine şartlanmış düşünce...
__________________
"Ne kadar az bilirseniz, o kadar şiddetle savunursunuz."

Bertrand Russell
  Alıntı ile Cevapla
Cimcimecik'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
anlaşma, sağlandı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:14.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.