Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Ülkemiz ve Dünya Gündemi

Ülkemiz ve Dünya Gündemi Ülkemizde ve Dünyada yaşanan gelişmelere dair haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 20.03.2020, 14:36   #1
Çevrimdışı
Cimcimecik
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Yavuz Dizdar’ınn Koronavirüs Hakkındaki İddiaları

Yavuz Dizdar’dan yeni koronavirüs hakkında iddialar

Yeni koronavirüs salgını sosyal medyada ciddi bir yanlış bilgi sirkülasyonununa neden oldu olmasına, ama yaygın medyadaki durum da çok farklı değildi. Televizyonlarda saatlerce süren tartışma programlarında dile getirilenler de yangına körükle gitti. Bu programlardan birinde Prof. Dr. Mehmet Ceyhan dayanamamış ve isyan etmişti. Bu programlarda sık gördüğümüz kişilerden biri de onkolog Dr. Yavuz Dizdar.

Dizdar görüşlerini yalnız TV programlarında ifade etmiyor; arada açıklamalarda da bulunuyor. Bir Instagram hesabına yaptığı, Covid-19 salgınına ilişkin birçok iddia barındıran değerlendirme de bunlardan biri. Bu yazıda o iddialardan birkaçını inceleyeceğiz.

Video oynatıcı


Alıntı:
İDDİA: Sağlık Bakanlığı ilk vakayı Dünya Bankası’nın 50 milyar dolarlık yardım fonunu duyduktan hemen sonra açıkladı.
YANLIŞ

Dizdar açıklamasında Dünya Bankası’nın 50 milyar dolarlık yardım fonu duyurulduktan sonra ilk vakanın kamuya duyurulduğunu öne sürdü. Bir hatırlatma: Bazı olaylar göründüğü kadar komplike olmayabilir. İki olay arasında nedensellik bağı olmayabilir. Biraz daha basit düşünmek doğruları görmeyi sağlayabilir.

Geçelim iddiaya. Dünya Bankası Covid-19 ile mücadele için gelişmekte olan ülkelere yardım edeceğini açıkladı, ancak bu miktar 50 milyar dolar değil, 12 milyar dolardı. Dünya Bankası’nın yardımı açıklama tarihiyse 3 Mart 2020. Türkiye’de ilk vakanın açıklanma tarihiyse 11 Mart 2020. Yani neredeyse bir hafta sonrası.

Benzer bir diğer iddia IMF’nin sağlayacağı destekle ilgili de ortaya atılmıştı. Malumatfuruş hazırladığı bir tweet zinciriyle iddiayı yalanlamıştı.

Bu arada Dizdar’ın bahsettiği 50 milyar dolar IMF tarafından açıklanan paketin bir parçası. Ancak IMF paketi de 4 Mart’ta duyuruldu. Kaldı ki bu paranın tamamı Türkiye’ye aktarılmayacak; hatta fondan yararlanıp yararlanmayacağımız bile kesin değil. İlk vakanın açıklanması ile bu paketlerin açıklanması arasında bir hafta var. İkisi arasında bağlantı kurmak pek mümkün görünmüyor.

20 Mart 2020 itibariyle 359 vakanın tespit edildiği Türkiye’de, 50 milyar dolarlık yardım için salgının köpürtüldüğünü ima etmek pek rasyonel de görünmüyor.

Alıntı:
İDDİA: Okul tatiline ihtiyaç yok. Virüs herhangi bir çocuğa bulaşmadı. Çocukların virüsü taşıdığı ile ilgili bir bulgu yok.
YANLIŞ


Dizdar açıklamasında, okulların tatil edilmesinin gereksiz olduğunu, çocukların okul yerine AVM’lere gideceğini, dahası bugüne kadar herhangi bir çocukta Covid-19’a rastlanmadığını iddia ediyor. Sonrasında da ölüm oranının ilerleyen yaşlarda daha yüksek olduğundan bahsediyor. İlerleyen yaşla ilgili kısım doğru, ancak çocukların salgından etkilenmediği söylenemez. Sağlık Bakanlığı çocukların nadir de olsa hasta olduğu bilgisini paylaşıyor. Veriler incelendiğinde çocukların da hastalığa yakalandığı, hatta 10 ila 18 yaşta ölüm yaşandığı bile anlaşılabiliyor. Örneğin, İngiltere’de yeni doğan bir bebeğe Covid-19 teşhisi kondu.

Dizdar’ın iddiasının aksine çocuklar virüsü taşıyabiliyor da. CDC’nin konu hakkındaki bilgilendirme sayfasında, çocukların taşıyıcı olduğu açıkça ortaya konuyor. Yale Üniversitesi’nden Thomas Murray’in yazdığı bir yazıda da, salgının yaygınlaşmasında çocukların rolü anlatılıyor.


Alıntı:
İDDİA: Salgın yok, mevcut grip zaten koronaydı, bilerek bakılmadı, biz zaten koronavirüs geçirdik. Türkiye’de yüzlerce insanın öleceği gibi bir felaket senaryosu gereksiz.
YANLIŞ

Video kaydındaki bir diğer iddiaysa, Türkiye’nin çoğunluğunun mevcut virüsün neden olduğu hastalığı çoktan geçirdiği, testlerin bilerek yapılmadığı, felaket senaryosu yazmanın yersiz olduğu idi.

Mevcut çalışmalar Covid-19’un gribe kıyasla daha ağır seyrettiğini açıkça gösteriyor. Prof. Dr. Akiko Iwasaki’nin incelemesi bize bu konuda önemli ipuçları veriyor.

Gripte hastanelik vaka oranı yüzde 2 kadar, Covid-19’da ise halihazırda yüzde 19 seviyesinde. Bulaşıcılık oranında da ciddi bir fark var. Covid-19 gripten en az üç kat daha bulaşıcı. Öldürücülük oranı gripte yüzde 0.05 ila 0.1 arasında iken, Covid-19’da şu sıralar yüzde 4 seviyesinde. Dizdar’ın yüzlerce insanın öleceği tahminini felaket senaryosu olduğu iddiası da, hayatını kaybedenlerin sayısını düşününce boşa düşüyor. 20 Mart 2020 (9.00) itibariyle ölü sayısı 10 bin 30’a yükseldi.

Kimse bu virüsün insanlığın sonunu getireceğini düşünmüyor ve tüm yetkililer sakinlik çağrısı yapıyor; ancak inkara düşmek ve hiçbir sorun yokmuş gibi davranmak salgının maliyetini artırmaktan başka işe yaramayabilir.

Alıntı:
İDDİA: Koronavirüs geçirmiş bir insan çok büyük olasılıkla bir daha geçirmez.
BELİRSİZ
Dizdar’ın ortaya attığı bir diğer iddia, Covid-19’u atlatanların yüksek ihtimalle aynı hastalığa bir daha yakalanmayacağı. Covid-19’u atlattıktan sonra bir kez daha enfekte olan tekil vakalar mevcut. The Guardian’ın haberine göre, Japonya’da yaşayan 40’lı yaşlardaki bir kadına, iyileştikten bir ay sonra ikinci kez Covid-19 teşhisi kondu. Benzer şekilde, Çin’de de tedavi sonrası ikinci kez enfekte olan yaklaşık 100 hasta olduğu ifade ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü ve ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin bu yönde bir açıklaması yok.

Çünkü virüse karşı insan vücudunun geliştireceği bağışıklığın ömrü henüz bilinmiyor. Britanya’nın hastalığın ilacı ve aşısı henüz geliştirilmemişken, bağışıklık süresi de net değilken sürü bağışıklığı yaklaşımını benimsemesi de bu yüzden eleştirilmişti. Kaldı ki virüsün mutasyon geçirip geçirmeyeceği de bilinmiyor. Çünkü SARS ve MERS salgınları fazla yayılmadan durdurulmuştu. Yeni virüs milyonlarca insanı etkilediğinde mutasyon şansı da artabilir.


Alıntı:
İDDİA: Covid-19’un aşısı çıkmıştır, aşı gelişirmek o kadar da zor bir şey değil. Aşının kitlesel üretimi için bekleniyor.
YANLIŞ
Video kaydındaki diğer bir iddia, aşılar ile ilgiliydi. ABD’de Covid-19 için mevcut bir aşı çalışması yürütülüyor olsa da, bu aşının hastalığa çözüm olup olmayacağını henüz bilmiyoruz. Dolayısıyla aşının bulunduğu, ancak kitlesel üretim için beklediği iddiası doğru değil.

Kaldı ki aşı geliştirme sürecinin en zor kısmı üretim de değil; klinik araştırmalar. Yüzlerce, hatta bazen binlerce gönüllünün katılımıyla yürütülen klinik deneyler, üç aşamada gerçekleşiyor. Üretim lisansı, aşının faydası potansiyel risklerinden daha fazla olduğu ispat edilirse verilebiliyor.


Alıntı:
İDDİA: Eşyalar üstünde birkaç saat yaşayan virüsler güneşe koyduğunuzda yok olur.
YANLIŞ
Dünya Sağlık Örgütü, yeni koronavirüsün yüzeylerde ne kadar yaşayabildiğinin henüz bilinmediğini, fakat yeni koronavirüsün de diğer koronavirüsler gibi (SARS, MERS) birkaç saat ila birkaç gün aralığında yüzeyde canlı kalabildiğini ifade ediyor. Ayrıca virüslerin yüzeyde canlı kalma süreleri yüzeyin türü, ortam sıcaklığı gibi bir dizi faktöre bağlı. Uygun koşullarda bu süre oldukça uzun da olabilir.

Virüsün güneşe maruz kaldığında yok olduğu iddiası ise doğru değil. Dünya Sağlık Örgütü yeni koronavirüsün sıcak ve nemli havalarda da yaşayabildiğini, virüse karşı korumanın en iyi yolunun ise sık sık elleri yıkamak olduğunu ifade ediyor.

https://teyit.org/yavuz-dizdardan-ye...inda-iddialar/
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Cimcimecik'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.03.2020, 15:01   #2
Çevrimdışı
Rosebud
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yavuz Dizdar’ınn Koronavirüs Hakkındaki İddiaları

Geçen gün Gürkan Hacır bir uzman çıkardı programına, o da bu virüsün abartıldığını söylüyor, normal bir gripten dahi dünyada her gün 1000'in üzerinde insan öldüğünü, daha bir çok hastalığın koronavirüsten daha çok can aldığını rakamlarıyla bir bir verdi.
O nedenle burada anahtar kelime ''bilmek'', böyle olunca da medya faktörü öne çıkıyor...
Bütün gün her saat başı hastalık sayısı şu, ölüm sayısı şu diye neredeyse ekranlara sayaç koyarsanız olacağı bu, bana kalırsa virüs labaratuvarlarda üretilmedi ama hangi hastalık olursa olsun bir sayaç gibi her gün sayı açıklandığında etkisini bilen odakların bir tezgahından başka bir şey değil bu koronavirüs, bakma sen teyit org da diğerleri gibi yandaş bir medya olarak dikkatlerri hükümetin hatalarından kaçırmak için mal bulmuş mağribi gibi sarıldı koronavirüse.
Hiç atlamadan eksiksiz kalp krizinden veya tansiyon yüksekliğinden ölenleri her gün bir bir yazılı ve görsel basından açıklayalım bakalım etkisi ne oluyor.
__________________

TEARS AND SOUVENIRS

  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Rosebud'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.03.2020, 15:05   #3
Çevrimdışı
Cimcimecik
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yavuz Dizdar’ınn Koronavirüs Hakkındaki İddiaları

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Supernatural Mesajı göster
... bakma sen teyit org da diğerleri gibi yandaş bir medya olarak dikkatlerri hükümetin hatalarından kaçırmak için mal bulmuş mağribi gibi sarıldı koronavirüse.
Teyit.org hükümet yanlısı bir kuruluş değil ama.
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Cimcimecik'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
dizdar’ınn, hakkındaki, koronavirüs, yavuz, İddiaları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:51.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.