Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Ülkemiz ve Dünya Gündemi

Ülkemiz ve Dünya Gündemi Ülkemizde ve Dünyada yaşanan gelişmelere dair haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 10.05.2020, 20:23   #1
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart 65 Yaş ve Üzeri Vatandaşlar Günler Sonra Sokağa Çıktı



Son dakika! Ve 65 yaş ve üzeri vatandaşlar günler sonra sokağa çıktı


Corona virüsü salgını nedeniyle 65 yaş ve üzeri vatandaşlara uygulanan yasağın ardından bugün 4 saatliğine sokağa çıkma izni verildi. Saat 11.00'de başlayan izinle 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 50 gün sonra sokağa çıktı.

13:51 - 10 Mayıs 2020

Corona virüsü salgını nedeniyle 50 gündür evlerinden çıkamayan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar sokağa çıktı. Vatandaşlar boş sokakların tadını çıkardı.

İstanbul’da Sultangazi meydanına gelenlerden bazıları koşarken, bazıları yürüyüş yaptı. Beyoğlu’nda 65 yaş ve üstü bazı vatandaşların, çıkış saatleri olan 11.00’i beklemeden evlerinden dışarı çıktıkları görüldü.

Kasımpaşa’da uygulamadan bir saat erken sokağa çıkan 93 yaşındaki vatandaşın ağzını ve burnunu ıslak mendille kapattığı ve gerekli önlemleri almadan sokakta yürüdüğü görüldü.

Dolapdere’de yine bir saat erkenden sokağa çıkan ve dışarıda görüntülenen bir kişi “Evim hemen burada, bir hava alayım dedim. Elli gündür evdeyim, mağduriyetim var” dedi.

Şişli’de caddede yürüyüş yapan Tahsin Güneş, “35 gündür evdeydim. Benim için sorun değildi. Ben 83 yaşındayım. Günler sonra dışarı çıkmak güzel. Ama bize dört saat az. Bize belli bir saat daha verseler azar azar daha iyi” ifadelerini kullandı.
“KEYFİMİZ YERİNDE”
Yine Şişli’de 70 yaşındaki Adel Acemoğlu, “Hepimizin anneler günü kutlu olsun. Yürüyüşe çıktık. Ayaklarımız kilitlendi. Bastonla çıktım. Allah büyüklerimizden razı olsun. Bu izni bize verdiler. Bugün çifte bayram kutluyoruz. Hem anneler günü hem de yürüyüşe çıktık. Keyfimiz yerinde” şeklinde konuştu.
SPOR YAPTILAR
Sultangazi’de sokağa çıkan 74 yaşındaki Nebibe Dinç “2-3 aydır çıkmıyorum. Bugün ilk kez çıktım. Her şeyimizi çocuklar getiriyor. Bir zamanlar çocuklarımız bize muhtaçtı şimdi biz onlara muhtacız. Bugün dışarı çıkmamıza izin verdiler, bende biraz yürüyüş yapıp evime gideceğim” derken, 66 yaşındaki Şerafettin Yıldız “Aylardır evdeyim.

İlk kez çıkıyorum. Hem yürüyorum hem de spor yapıyorum. Evdeyken ev işleri ile ilgileniyordum. Şimdi çıktım spor yapmak istedim. Sağlığıma dikkat ediyorum. Evde kalmaya devam edeceğim.” ifadelerini kullandı.
AĞLAYANLAR OLDU
76 yaşındaki bir kişi ise “2 aydır evdeyim. Evde bunaldım. Çıkınca dua ettim. Hürriyetime kavuştum. Bizim gibi yaşlıları görünce birlikte ağlaştık” dedi.

TAKIM ELBİSE İLE ÇIKTI
Kurtuluş’ta izin saatinin başlamasıyla dışarıya ilk çıkanlardan ve oldukça şık giyimiyle dikkat çeken Rıza Aktaş şunları söyledi:
* Dört saatte ne yapılabilir ki arabayla bir yere gidemezsin, piknik yapamazsın ama yine de güzel. Bu virüs çıktığından beri evdeyiz. Malum arabayla yasak dört saatte ne yapılabilir ki, en azından arabayla çıkabilseydik bir boğazı dolaşır gelirdik.

* Mecburen devletimizin vermiş olduğu talimatı uygulamamız lazım, biz yaşlılar olarak bunu yapmazsak gençlerimiz ne yapmaz. Başa gelen çekilir. İnşallah düzelir de bütün vatandaşımız rahata kavuşur ve bir nefes alırız.
İZMİR’DE SAHİLE AKIN
İzmir’in Karşıyaka ilçesinde 65 yaş üzeri vatandaşlar ise güneşli havada yürüş yaptı.

Son dakikaya kadar dışarı çıkma hakkını kullanacağını söyleyen Adem Sarıkaya (66), “Allah bu süreçte hepimizin yardımcısı olsun. Bugün çok sevinçliyim. Eşimle ve arkadaşlarımla birlikte dışarı çıktık. Herkesin yüzünün gördüğünü gülüyorum. Saat 15.00’e kadar vaktim var ve son dakikaya kadar hakkımı kullanacağım” dedi.


Çok fazla dışarıda kalmayacağını belirten Hasan Gül (74) de “Haftalardır adeta evde hapistik. Kısıtlamanın kalkmasıyla birlikte sahile geldik. Devamlı olarak gidip geldiğim bir yerdi zaten burası. Biraz hava aldıktan sonra eve gireceğim. Çünkü kızım bir sağlıkçı ve ne şartlarda çalıştığını biliyorum. O nedenle çok risk almadan ve risk yaratmadan döneceğim” diye konuştu.

Evde oldukları süre boyunca eşiyle sık sık tartıştıklarını söyleyen Gülşen Gül (70), “Günlerce evin içinde sıkıldık ve eğlenmek için hava almaya çıktık. Her zaman geldiğimiz yer burası ama artık daha kısıtlı. 51 günlük süreçte hep evdeydik. Ev ve balkon arasında gidip geldik. Dışarı çıkamayınca gelip, eşimle tartışmaya başlamıştık” diye konuştu.

Zehra Cirit (68) ise “Kendimi çok iyi hissediyorum. Kuş gibi hafifledim. Hava da püfür püfür esiyor. Umarım devamı geliyor. Biraz eve girip, tekrar dışarı çıkarak, verilen bu 4 saatlik iznin tadını çıkaracağım” dedi.

YURTTAN DİĞER 65 YAŞ MANZARALARI

ESKİŞEHİR EVDE SIKILDI
Eskişehir'de de 65 yaş üstü vatandaşlar parklara gitmeyi tercih etti. Vatandaşların bir kısmı parkta yürüyüş yapmayı, bazıları ise güneşli havada güneşlenmeyi tercih etti. Vatandaşlar virüs salgınına karşı maske takma zorunluluğuna uyarken sosyal mesafe kuralına ise uymadılar. Parkları dolduran vatandaşlar banklarda yan yana oturarak sohbet ettiler.

Uzun bir aradan sonra sokağa çıkmalarına izin verilen 65 yaş üstü vatandaşlar evlerinde sıkıldıklarını söylediler. Vatandaşlar, “Evde ayaklarımız kireçlendi. Patlayacak konuma geldik. Haftada birkaç gün birkaç saat dışarıya çıkabilsek bu bize yetecek. Psikolojimiz de bozuldu. Eşimizle, çocuğumuzla, gelinimizle tartışır hale geldik” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

Parka çıkanlardan 72 yaşındaki Aysel Yelseli ise evde kalmaktan sıkılmadığını ancak hafta sonu gazete bulamamaktan şikayetçi. Yelseli, hafta sonları gazete dağıtımı için bir yol bulunmasını istedi.

SAKARYA’DA SAAT TALEBİ

Sakarya’da da saatler 11:00’ı gösterdiğinden itibaren birçok kişi dışarı çıkmaya başladı. Kimi bisikleti ile dolaşırken, kimi boş caddeler de tur attı kimi ise parklarda ki spor aletlerinde spor yaptı.

65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan Behzat Etik yaklaşık 50 gün sonra sokağa çıkması üzerine SÖZCÜ’ye açıklamalarda bulundu. Etik, sokağa çıkma izni için memnun olduğunu ancak saatlerde düzenleme yapılmasını belirterek şöyle konuştu:


* 65 yaş üstü gruba giriyorum. 50 günden beri evde kapalı kaldık. Böyle bir karar alınması güzel oldu. 1 kilometre yürüdüm ve şimdi de spor yapıyorum. Şöyle bir gerçek var. Önceden yaşlılar ve kronik hastalar dışarı çıkmasın derlerdi. Ben kalp hastasıyım.

* Şimdi bizi bu saatlerde dışarı çıkardılar. Biraz sakıncalı oluyor. Allah’tan Kent Park’ta ağaçlar varda dinlene dinlene bu işi halledeceğiz. İnşallah bu sokağa çıkma yasağı amacına ulaşır. Yaşlılarımız uyarlar. Bundan sonralarında da saatlerinde değişiklik yapılsın.

* Ya akşam üstü yapılsın ya da akşam yapılsın.
“HER YER KAPALI”
Sokağa çıkma yasakları kapsamında yaklaşık 50 gündür evden çıkamayan bir başka isimlerden olan Fikret Özay her yerin kapalı olduğuna işaret ederek “Ama kimsenin olmadığı ve çarşının kapalı olduğu bir zaman bizim için iyi olmadı. Bu yönden şikayetçiyiz. Çarşıda şuan bizim akranlarımızdan başka kimse yok” dedi.

Bir başka vatandaş Kadir Hanlı ise “Bugün itibariyle bize verilen bu fırsatı değerlendirmek üzere çıkmış olduk. Kalabalığa karışmamamız ve diğerlerin bizim içimize karışmaması sonuç olarak güzel bir fırsat. Bizde bu fırsatı değerlendirmek için buraya gelmiş bulunuyoruz” diye konuştu. Erhan KAYTANBAY/SAKARYA

DENİZLİ’DE KALABALIK OLUŞTU
Denizli’de 65 yaş üzeri vatandaşlar Delikliçınar Meydanı ve Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde vakit geçirmeye çalıştı. Uzun zamandır evlerine hapsolan yaşlılar meydanda zaman zaman volta atıp zaman zaman dinlenirken Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'nı boydan boya gidip geldiler.

Meydanda ve kentin ana caddesinde zaman zaman yaşlıların oluşturduğu kalabalıklar tehlikeli noktaya geldi. Kalabalık sosyal mesafe kuralını uygulamayı zorlaştırdı. Salgın öncesi yaşlıların en çok bulunduğu alan olan Bayramyeri meydanı ise bu alandaki işletmelerin kapalı olması nedeniyle boş kaldı. SELAMİ AYDIN / DENİZLİ

SAMSUN’DAN MASKE İSYANI
Samsun’da dışarıya çıkan vatandaşların bazıları cadde ve sokaklarda yürüyüş yaparken bazılar da parklarda oturup sohbet ederek güzel havanın keyfini çıkardı. Bazı yaşlılar ise banklarda birbirlerine çok yakın bir şekilde oturarak sosyal mesafe kuralını da hiçe saydıkları görüldü.

Maske bulamadığı için kendi yaptığı maske ile dışarı çıkmak zorunda kaldığını belirten Refik Karakoç şöyle konuştu:

* Kalp ameliyatı geçirdiğim için günde 3 km yürümek zorundayım. Yaklaşık 2 aydır evdeyiz. Dışarı çıkılmasın dediler. 65 yaşında olanlar sanki dünyayla ilişkisini kesmiş, hiç bir iş yapmıyor, bankalarla bütün ilişkisini kesmiş gibi görülüyor devlet tarafından…

* Bu çok yanlış. Biz ticarette yapabiliriz. İllaki emekli mi olmak zorunda 65 yaş üstündekiler. Çok yanlış. Pazar günü sokağa çıkacaksınız diyorlar. Ama maske göndermiyorlar.
* Neyle çıkacağım ben. Evde yaptık biz bunu. Bu kadar tutarsız, bu kadar programsız bu kadar vurdum duymaz bir hükümetle karşı karşıyayız. Biraz yürüyüş yaptım ve sonra eve döneceğim” diye konuştu.

KUŞADASI “ÖZGÜRLÜK” DEDİ
Kuşadası’nda sosyal medya üzerinde yapılan paylaşımlarda yaşlılar için belirlenen saatlerde cadde, sokak, park ve sahillerin 65 üstü vatandaşlara bırakılması uyarısına, gençler ve orta yaşlılar büyük oranda uydu. Böylece sahiller sadece 65 yaş üstü vatandaşlara kaldı. Özgürce dolaşan, tanıdıklarıyla karşılaşıp ayak üstü sohbet eden vatandaşlar, “Ey özgürlük!” dedi.

YASAK” UYARISINA SİNİRLENDİLER
Havanın sıcak olmasını fırsat bilen vatandaşlar deniz kenarına, sahillere koşunca morallerini bozan anons zabıtadan geldi. Zabıta araçlarından yapılan “İçişleri Bakanlığının genelgesine göre sahilde yürümek, spor yapmak yasaktır” uyarısı vatandaşları sinirlendirdi.

Sabahattin Çetin “Deniz kenarı neden yasak, denizden ne geliyor, mikrop mu? 40 yılda bir dışarı çıktık. Deniz kenarına çıkamazsak ara sokakların ne anlamı var?” tepkisini verdi. LATİF SANSÜR / KUŞADASI

Muğla'nın ilçesinde uzun zamandır sokağa çıkamayan 65 yaş üstü vatandaşlar yasağın saat 11.00'de kalkmasının ardından sahillere akın etti. Bodrum'da 34 derece hava 20 derece deniz suyu sıcaklığının ölçüldüğü ilçede 65 yaş üstü olanlar sahillere akın etti.

BOL BOL GÜNEŞLENİP DENİZE GİRDİLER
Bodrum şehir merkezindeki Kumbahçe, Paşatarlası, Bitez ve Gümbet plajlarına akın eden 65 yaş üstü vatandaşların kimisi güneşlendi kimisi denize girdi. YAŞAR ANTER / BODRUM

Tüm yurttan 65 yaş ve üzerindeki bazı vatandaşların görüşleri şöyle: (73) Aydın Çetinkaya:
* İlk defa bugün çıktım. Çok güzel bir duygu. Allah bu afeti ülkemizden, memleketimizden kaldırsın. Hürriyet güzel bir şey. Şimdi Anneler Günü, mezarlığa annelerimizi ziyaret etmeye gidiyoruz.

(76) Beşir Aydın:
Bugün dışarı çıktık, kendimizi iyi hissediyoruz. Mezarlığa gidip annemi göreceğim. Bugün Anneler Günü, annemin kabrini ziyaret edeceğim.

(74) Murtaza Tutar:

* İlk defa çıkıyorum dışarı, o da sağlığımız için. Dolaşmaya çıktık. 2 saat gezeceğiz. Hamdolsun iyiyiz çok şükür. Allah’a şükür bir yaramazlık yok.

(68) Beysefa Kara:
* Kendimi iyi hissediyorum. Kendimi içeri tıktım. O günden bugüne ilk defa dışarı çıkıyorum. Çünkü sağlığımızı korumak zorundayız. Yaşamak zorundayız. Milletimiz için, Türkiye´miz için faydalı olmalıyız. Gençlerimizi korumalıyız. Allah gençlerimizi saklasın.

(72) Hüseyin Umur:
* Sağlıklı olan, dinç olanlar için de haftanın belli günleri çıkışlarına izin verilmesi lazım çünkü metabolizmamız bozuluyor evin içerisinde hareketsiz kalıyoruz.

ŞEHİTLER UNUTULMADI
Evlatları şehit düşen bazı anne ve babalar, evlatlarının mezarını ziyaret etti, karanfil bıraktı.

Antalya’da 20 yıl önce evladını Hakkari’de şehit verdiğini söyleyen Müvecer Aksoy (67), “O ruhen bizim yanımızda, ancak bedeni bize gelemiyor. Bugün de biz ona geldik. Onun yokluğuna dayanamıyorum” dedi.

Eşi Habib Aksoy (70) ise sokağa çıkma kısıtlamasının 4 saatliğine kaldırılmasını fırsat bilerek şehitliğe geldiklerini söyledi.

Aksoy, “Oğlumuzu görmeye geldik. Şehidimizi gördük. Ona dua edeceğiz. 4 saat sonra evimize tekrar döneceğiz. Yapacak bir şey yok” ifadelerini kullandı. Şehidin ağabeyi Hasan Aksoy da kardeşinin mezarı başında gözyaşı döktü.

Uncalı Şehir Mezarlığı’na gelenler, Anneler Günü dolayısıyla sevdiklerinin mezarına çiçek bırakıp, dua okudu.

ARABA YASAK65 yaş üstündeki kişilere sadece evlerine yürüyüş mesafesindeki yerlere çıkmalarına izin verilirken, Kahramanmaraş’ta 66 yaşındaki bir kişi otomobiliyle giderken kontrol noktasında polise takıldı. 32 gün önce annesinin vefat ettiğini belirten yaşlı adam, yanında getirdiği Yasin kitabını göstererek, “32 gün önce annemi defnettim. Nasıl olsa izin çıktı, Anneler Günü’nde bir Yasin okumak için mezarlığa gidiyorum” dedi.


Kaynak

  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 11.05.2020, 00:42   #2
Çevrimdışı
Sevda
Dönersen Islık Çal..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: 65 Yaş ve Üzeri Vatandaşlar Günler Sonra Sokağa Çıktı

Sokaklarda bariz şekilde yoğunluk oluştu. Bazı büyüklerimizi sitemkâr konuşmuşlar ama evde kalmaları kendi iyilikleri için. Virüs tehlikesi geçince toplu taşımayla bol bol gezerler, evde kalmanın acısını haklı olarak çıkarırlar.
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 11.05.2020, 01:16   #3
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: 65 Yaş ve Üzeri Vatandaşlar Günler Sonra Sokağa Çıktı

Kazasız belasız bir gün geçirdik. Büyüklerimiz mutlu olmuş.
Özellikle anneler gününde olması annelere iyi oldu. Annelerimiz evlatlarını dolaşmış.



  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
çıktı, günler, sokağa, sonra, üzeri, vatandaşlar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.