Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Görsel ve İşitsel Sanat Yapıtları > Resim | Fotoğraf | Heykel > Yabancı Ressamların Biyografileri

Yabancı Ressamların Biyografileri Yabancı ressamların biyografi ve eserlerinden örnekler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 06.06.2011, 20:06   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Ferdinand Victor Eugene Delacroix (1798-1863) | Fransız Oryantalist Ressam






1837 Yılında Yaptığı Otoportresi



Ferdinand Victor Eugène Delacroix (Öjen Dölakrua) (26 Nisan1798 - 13 Ağustos 1863) Fransa'nın en önemli Romantik ressamlarından birisidir. Ressamın ifadesi güçlü fırça darbeleri ve renklerin optik etkileri üzerine çalışmaları Empresyonistleri, egzotik olana tutkusu da Sembolistleri etkilemiştir. Fransız şair Baudelaire, onu "Rönesans'ın son büyük ressamı ve modern dönemin ilk büyük ressamı" olarak tanımlar.

Ressamlığının yanı sıra iyi bir taşbasma sanatçısı da olan Delacroix, William Shakespeare'in, İskoç yazar Sir Walter Scott'un ve Alman yazar Johann Wolfgang von Goethe'nin eserlerinin taşbaskılarını yapmıştır.

Michelangelo ve Rubens gibi eski dönem sanatçılarının ruhunu eserleriyle yeniden hayata geçirse de, tarz olarak onların yapıtlarından çok farklı işler ortaya koymuştur. Fransız şair Baudelaire, ressamın bireyci romantik anlayışını şöyle tanımlar:"Delacroix tutkuya tutkuyla bağlıdır, ama tutkuyu mümkün olabilecek en soğukkanlı şekilde resmetmiştir." Delacroix, Fransız ressam Théodore Géricault'un sanat anlayışının takipçisidir ve İngiliz şair Byron'dan çok etkilenmiştir.

1830 yılında yaptığı Halka Yol Gösteren Özgürlük adlı yağlı boya tablosu,Fransız resim sanatının başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.



  • Ferdinand Victor Eugene Delacroix'in Hayatı ve Eserleri
Paris yakınlarında dünyaya geldi. Annesi, ünlü mobilyacı Oeben ve Riesener‘in soyundan gelmiştir. Babası devlet adamı Charles Delacroix'tir. Ancak, asıl babasının, C.Delacroix'in aile dostu olan diplomat Talleyland olduğu da iddia edilmektedir. E. Delacroix, fiziksel görünüm ve karakter olarak Talleyland'a benzemektedir. Ressamlık yaşamı boyunca Talleyland onu koruyup kollamıştır.

Luxembourg’daki Anıtı


Resim öğrenimine 18 yaşında, Güzel Sanatlar Ulusal Okulu'nda başlamıştır. Bu okulda Pierre-Narcisse Guérin'den neo-klasik stilde resim eğitimi almıştır. Bu yıllar boyunca Shakespeare, Byron, Scott gibi yazarlın eserlerini okumuştur. Öğrenciliğinde karikatür çalışmaları da yapmıştır. Bir kilisede sipariş üzerine resim yapmakta iken sıtmaya yakalanmıştır. İlk çalışmalarında Rönesans ressamı Raphael'in etkileri görülse de giderek daha serbest bir tarzı benimsemiş, bir süre Flemenk ressam Peter Paul Rubens'in stilinden etkilenmiştir. Daha sonra, okul yıllarında tanışarak arkadaş olduğu Fransız romantik ressam Théodore Géricault'tan etkilenmeye başlamıştır. Gericault'tan etkilenerek ortaya koyduğu ilk büyük çalışması -Dante'nin Kayığı-, Paris'te 1822 yılında sergilenmiş, gerek halk gerekse resim otoriteleri tarafından alayla karşılanmıştır. Yine de bu çalışma devlet tarafından satın alınarak Lüksemburg Galerisi'ne yerleştirilmiştir. Delacroix, hayatı boyunca eserlerinin önce olumsuz bir tepki ile karşılandığını, sonra bazı güçlü ve aydın çevrelerce şiddetle savunulup desteklendiğini görmüştür.

100 Fransız Frangı Banknotu Üzerinde (1993)



Dante'nin Kayığı'ndan iki sene sonra yaptığı "Sakız Adası'nda Katliam (1824)" adlı tablosu ile çok ün sağlamıştır. Bu tabloda, Sakız Adası'nda Türkler'in katliamdan geçirdiği hasta ve ölmek üzere olan Yunanlı sivil insanlar betimlenmektedir. O dönemde Fransızlar arasında Türkler'e karşı bağımsızlık mücadelesi veren Yunalılar için sempati beslemek çok yaygındı.

Sakız Adası Katliamı (1824) Louvre Müzesi



Yeni romantik dönemin ileri gelen ressamı olarak Delacroix, Fransızlar'ın bu temaya çok ilgi göstereceklerini hemen kavradı ve tahmin ettiği gibi, Sakız Adası'nda Katliam, derhal devlet tarafından satın alındı. Ancak resim, her ne kadar bir katliamı betimlemek için yapıldıysa da, kılıcından kan damlayan barbar askerlerin olmayışı, daha çok acı çeken insanların gösterilmesi, katliam resminden çok doğal felaket resmi izlenimi vermesine yol açmaktadır. Resme güzellik ve enerji katan asıl unsurun at üstündeki bir Türk askerinin olduğunu söyleyerek, resmin Yunanlılar'a sempatiden çok kahraman Türk askerine hayranlık ifade ettiğini iddia edenler de olmuştur.


Sakız Adası Katliamı (1824) Louvre Müzesi (Detay-1)



Resimde, ölü annesinin göğsünden süt emmeye çalışan bir bebek figürünün olması, o dönemde bazı eleştirmenlerce ayıplanmıştır. Delacroix, Yunanlılar'ın bağımsızlık mücadelesini destekleyen bir resim daha yapmış, Türk Güçleri'nin 1825'te Yunan kasabası Missolonghi'yi ele geçirişlerini betimlemiştir. "Yunanistan'daki Missolonghi Harabeleri" adlı bu resimde, göğsü çıplak Yunanlı bir kadının, korkunç bir manzaraya bakarak ellerini yalvaran bir ifadeyle iki yana açışı resmedilmiştir. Kadın, Yunanistan'ı sembolize etmektedir ve görmekte olduğu manzara, intihar etmiş Yunalılar'ın görüntüsüdür.


Sakız Adası Katliamı (1824) Louvre Müzesi (Detay-2)



Yunanlılar, toprakların Türkler'in eline geçtiğini görmektense kendilerini öldürmeyi tercih etmişlerdir. Delacroix'in bu temaya özel bir önem vermesi, yalnızca Yunalılar'a duyduğu sempatiden değildir. Çok sevdiği şair Lord Byron, o topraklarda ölmüştür. Soylu bir amaç için ölme temasının
resmedildiği bu resimlerle Delacroix, daha sonra yapacağı ve onun en ünlü eseri olan "Halka Yol Gösteren Özgürlük (1830)" tablosuna hazırlanmıştır.

Halka Yol Gösteren Özgürlük, Fransız resim sanatının başyapıtlarından biri olarak kabul edilen yağlı boya tablo. Fransız romantik ressamlarından Eugene Delacroix tarafından, 1830 senesinde Kral 10. Charles’in devrilişine yol açan üç günlük halk ayaklanmasının anısına yapılmıştır. Tüm dünyada Fransız Devrimi’nin simgesi kabul edilmektedir.

İngiliz ressam John Constable'dan etkilenen Delacroix, 1825'te İngiltere'ye gitmiştir. İngiltere'de sanat galerilerini gezen ve İngiliz kültürünü tanıyan ressam, Thomas Lawrence ve Richard Bonington gibi dönemin ünlü ressamları ile buluşmuş ve İngiltere izlenimlerini resimlerine yansıtmıştır. 1827-1832 arasında pek çok eser üretmiş, daha çok tarih temalı resimler yapmıştır. Lord Byron'ın bir şiirinden etkilenerek "Sardanapalus'un Ölümü (1827-1828)" adlı tabloyu yapmıştır.

Sardanapalus’un Ölümü (1827-1828)



1830'daki Fransız devrim hareketinin etkisiyle, "Halka Yol Gösteren Özgürlük" adlı eserini ortaya çıkarmıştır.

Halka Yol Gösteren Özgürlük (1830) Louvre Müzesi





Halka Yol Gösteren Özgürlük (1830) Louvre Müzesi (Detay)



Fransızlar Cezayir'i işgal ettiğinde, diplomatik bir görevle Yemen'e gönderilmiş, bu vesileyle İspanya ve Kuzey Afrika'ya seyahat etmiştir. Bu gezilerindeki asıl amaç sanatını geliştirmek değil, Paris'in uygar yaşamından kaçarak ilkel yaşamları görmektir. Fakat Fas'ın güneyinde bir kent olan Tanca'da yerel gelenekleri ve pek çok oryantal nesneyi detaylı bir biçimde betimleyen çok sayıda çizim yapmıştır. Bu çizimlerde asla gerçeği bire bir göstermeye çalışmayıp kendi hayal gücünü de çizimlere katmıştır. Daha sonra, Kuzey Afrika'daki yaşamı betimleyen 100 kadar resim yaparak, pek çok oryantal temayı Fransız resim sanatına kazandırmıştır. Kuzey Afrika'daki insanlardan ve kıyafetlerinden çok etkilenmiş ve yaptığı resimlerde bu etkilenmeyi yansıtmıştır. Kuzey Afrika insanının duruşu ve tutumunun, görsel olarak, klasik Yunan ve Roma insanlarının duruşu ve tutumu ile örtüşmekte olduğunu düşünmüştür. Cezayirli Müslüman kadınların resmini gizlice yaptığı olsa da (örneğin: "Cezayirli Kadınlar (1834)"), ülkede Müslüman kadınların örtünmesi kuralından ötürü genellikle kadınları resmetmekte çok zorlanmıştır.


Cezayir Kadınlar (1834) Louvre Müzesi



Yahudi kadınları çizmek daha az problemli olduğundan, "Fas'ta Yahudi Düğünü (1837-1841)" adlı bir eser vererek Yahudi kadınları resme aktarmıştır.

Fas'ta Yahudi Düğünü (1837-1841) Louvre Müzesi



Resimlerinde hayvan figürlerine de romantik bir tutkuyla yer vermiştir. "Aslan Avı" adlı bir eser vermiştir. 1854-1861 arasında bu resmin farklı versiyonlarını yaratmıştır. Aslana, hem bir av hem de bir avcı olarak ilgi göstermiştir. Ayrıca at resimleri çizmeyi tutkuyla sevmiştir. Afrika'nın parlak güneşi altında resim yapan Delacroix, ışığın renklerle ilişkisini ve renklerin birbiri ile ilişkisini yorumlamak üzere yeni bir yöntem geliştirmiştir: «püsküllemek» veya tonların bölünmesi. Doğrudan doğruya tuvale geçirecek yerde renkleri önceden karıştırmış, böylelikle orijinal nüanslar yaratma imkânı kazanmıştır.

Daha sonra izlenimciler, bu yöntemden esinlenmişlerdir.
1833-1861 arasında Paris'te pek çok duvar süslemesi yapmış, sağlıksız koşullarda çalışmaktan ötürü hastalanarak 1863 yılında, 65 yaşında iken vefat etmiştir. Yaşadığı ev müzeye dönüştürülmüştür. Ancak eserlerinin pek çoğu Louvre'da sergilenmekte olduğundan, kendi müzesi pek zengin değildir. Delacroix Paris'te, Père Lachaise'de gömülüdür.





  • Etkilediği Ünlü Sanatçılar:
Empresyonist sanatçıları çok etkilemiştir. Renoir ve Manet, onun resimlerini kopyalamışlardır. Degas, Delacroix'in yaptığı Baron Schwiter portresini alarak özel koleksiyonuna katmıştır. Modern sanatçı Pablo Picasso da, Delacroix'in eserlerini yorumlamış, onun Cezayirli Kadınlar adlı eseri üzerinde çalışmalar yapmıştır.

  • Portre Çalışmaları
Ressam Baron Schwiter'in ve keman ustası Nicolò Paganini'nin portrelerini yapmıştır. Ayrıca besteci Frédéric Chopin ile yazar George Sand'in bir arada portrelerini yapmıştır. Bu resim, ressamın ölümünden sonra ikiye ayrılmış ve her bir bireyi gösteren parçalar ayrı ayrı saklanmıştır.

  • Delacroix ve Halil Şerif Paşa
Halil Şerif Paşa Delacroix'in altı tablosuna sahip olmuştur. Görev yaptığı Fransa'dan yurda dönerken çıplak resimleri İstanbul'a getirmemesi emrini alınca, bugünün değeriyle milyar dolarları bulan tabloları, sadece 638 bin franga elinden çıkarmıştır. Eskiden Halil Şerif Paşa'ya ait olan Delacroix resimleri ve şu anda bulundukları yerler şunlardır: "Liege Başpiskoposunun Katli" (Paris Louvre Müzesi), "Cezayirli Kadınlar" (Paris Louvre Müzesi), "Tasso Deliler Hastanesinde, " (Zürih'teki özel Bührle koleksiyonu),"Tom O'Shanter'i Cadılar Kovalarken" (Nottingham Castle Müzesi) ve "Savaş Talimi Yapan Arap Süvariler" (Montpellier Fabre Müzesi)
Ferdinand Victor Eugene Delacroix Ünlü Eserleri:
  • Dante ve Virgilius Cehennemde (1822)
  • Sakız Adası Katliamı (1824)
  • Sardanapalos’un Ölümü (1827)
  • Liege Piskoposunun Öldürülmesi (1829)
  • Poitiers Çarpışması (1830)
  • Halka Yol Gösteren Özgürlük (1830) (En Ünlü Eseri)
  • Nancy Çarpışması (1831)
  • Taillebourg Çarpışması (1837)
  • Haçlıların İstanbul’u Alışı (1840)
  Alıntı ile Cevapla
13 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.06.2011, 21:26   #2
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ferdinand Victor Eugene Delacroix (1798 - 1863) | Oryantalist Ressam

Yelkenli Gemi (1822) Louvre Müzesi





Yelkenli Gemi (1822) Louvre Müzesi (Detay-1)





Yelkenli Gemi (1822) Louvre Müzesi (Detay-1)




Yelkenli Gemi (1822) Louvre Müzesi (Detay-2)





Matmazel Gül (1817-1824)





Missolonghi Harabeleri Yunanistan (1826) Beaux Müzesi





Savaşta Düşman ve Paşa (1827) Chicago Sanat Enstitüsü





Genç Kaplanların Oynaması (1830)



__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
13 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.06.2011, 22:18   #3
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ferdinand Victor Eugene Delacroix (1798 - 1863)

Her seferinde ''İşte benim favori ressamım!'' diyorum, ama sonra bir yenisi çıkıyor.

Tamam, anlaşıldı... Böyle giderse Rönesans zamanı tüm ressamlar benim favorim olacak

Resimler mükemmel, hele ki asıl babasının aile dostlarının olması çok daha güzel. Belki Annesinin evli olduğu şahıstan olsaydı, bu kadar mükkemmel bir ressam olamayacaktı

ReaL, her zamanki gibi sana ellerine sağlık diyor, böylesine müthiş bir ressamla bizleri tanıştırdığın için de çok teşekkür ediyorum.




Sakız Adası Katliamı konusunu hazırlamak da farz oldu gibi...
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.06.2011, 22:20   #4
Çevrimdışı
Banemin
» » » Çapulcu « « «

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ferdinand Victor Eugene Delacroix (1798 - 1863)

Lale bir yorumunda mealen, gelişmemiş sanatımız yüzünden haklı olarak serzenişte bulunmuştu...


Halil Şerif Paşa'ya verilen emri okuyunca aklıma bu haklı eleştiri geldi yine...


O emri verenler sanki hiç çıplak kadın görmemiş demek. Elbiselerle yatıyorlardı herhalde...

O zamandan bu zamana değişen ne var derseniz.

"Tükürürüm ben böyle zihniyete" diyesim geldi. Ucubeler her devirde başımızda hala...


Real teşekkürler...
__________________
Ben hiç insan kaybetmedim...
Sadece zamanı geldiğinde, vazgeçmeyi bildim...

  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Banemin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.06.2011, 00:09   #5
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ferdinand Victor Eugene Delacroix (1798 - 1863)

Real yine cok güzel resimler ve Güzel resim yapan bir ressamla tanistirdin bizleri Tesekkürler.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.06.2011, 08:36   #6
Çevrimdışı
DarkAngeL
...:: HüsoMeL::...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Cevap: Ferdinand Victor Eugene Delacroix (1798 - 1863) | Oryantalist

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Banemin Mesajı göster
Lale bir yorumunda mealen, gelişmemiş sanatımız yüzünden haklı olarak serzenişte bulunmuştu...
Halil Şerif Paşa'ya verilen emri okuyunca aklıma bu haklı eleştiri geldi yine...
O emri verenler sanki hiç çıplak kadın görmemiş demek. Elbiselerle yatıyorlardı herhalde...
O zamandan bu zamana değişen ne var derseniz.
"Tükürürüm ben böyle zihniyete" diyesim geldi. Ucubeler her devirde başımızda hala...
Real teşekkürler...
Haklısın hocam da şöyle güzel tabloların içinde mest olmuşken boşver o zihniyetleri, konunun rengi değişmesin

Matmazel Gül kimmiş acaba pek çirkin hiç beğenmedim

Ellerine sağlık ReaL
__________________
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz DarkAngeL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.09.2011, 23:46   #7
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ferdinand Victor Eugene Delacroix (1798 - 1863) | Oryantalist Ressa

Natchez (1835) New York Sanat Müzesi





Tanca Delacroix Fanatikleri (1838) Minneapolis Sanat Enstitüsü





George Sand (1838) Kopenhag Ordrupgaard Müzesi





Hamlet Horatio ile Mezarcı Sahnesi (1839) Louvre Müzesi





Haçlıların İstanbul’u Alışı (1840) Louvre Müzesi





Haçlıların İstanbul’u Alışı (1840) Louvre Müzesi (Detay-1)





Haçlıların İstanbul’u Alışı (1840) Louvre Müzesi (Detay-2)




__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 11.10.2011, 23:42   #8
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ferdinand Victor Eugene Delacroix (1798 - 1863) | Oryantalist Ressa

Delacroix' i Fransız devrimini konu alan "Halka Yol Gösteren Özgürlük" adlı eseri ile biliyordum. Zira kitağların çoğunda Fransız Devrimi hakkında bilgi verilirken görsel açıdan bu eseri kullanılıyordu.

Biyografisini ve eserlerini ne şekilde ürettiğini ve ana tema konularını okuduğumda bir kaç olayı araştırmaya doğru sevk ediyor.


Bu arada Natchez isimli eseri duyguları karmaşık ediyor.


Konu aklımda soru işaretleri oluşturmasına sebep olsa da; ellerine sağlık, teşekkürler Real.





***

Başıma iş açtın yine















__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.06.2012, 16:43   #9
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Ferdinand Victor Eugene Delacroix (1798-1863) | Fransız Oryantalist Ressa

Fas Sultanı (1845) Augustins Müzesi





Apollo Cinayeti (1851) Louvre Müzesi





O'nun Atı Saddles - Fas (1855) Hermitage Müzesi





Abydos Gelini (1857)





Adalet Trajan (1858) Sanatlar Akademisi Honolulu





Aslan Hunt (1861) Chicago Sanat Enstitüsü




__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.06.2012, 19:28   #10
Çevrimdışı
CadII
Hotantu Kabilesinden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ferdinand Victor Eugene Delacroix (1798-1863) | Fransız Oryantalist

Gözümü kısıp baktım ve lekeleri daha iyi algıladım. Karanlık resimleri sevmesem de, lekeler var ya. Müthiş etkileyici. Teşekkürler...
__________________
Bu güzel ülkede elbette özgürlük türküleri söylenecektir. Ve yine kardeşçe paylaşım olacaktır. Görsek de, görmesek de...

H.
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz CadII'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
(1798-1863), 1798, 1863, delacroix, eugene, eugene delacroix, ferdinand, ferdinand victor, fransız, oryantalist, oryantalist ressam, painter, ressam, | fransız


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 22:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.