Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 27.09.15, 23:21   #1
Müdavim

Basakca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Aug 2009
Konular: 2209
Mesajlar: 12,381
Ettiği Teşekkür: 83923
Aldığı Teşekkür: 79536
Rep Derecesi : Basakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Ruhsuz
Standart Domates Salçası Nasıl Yapılır? | Ev Yapımı Salça | Basakca'nın Mutfağından









Aslında böyle bir şey yapmaya hiç niyetim yoktu. Bilirsiniz zahmetli işlere pek vaktim olmuyor Evde özellikle oturupta salça yapacağıma makinemi alıp sokakları arşınlamayı yeğlerim. Ama İlkokul arkadaşım emekli olunca kendini tarım işlerine vurdu. Bayramdan öncesi idari tatilde sabahın köründe telefonum çaldı. Sabah kim bu demeye bakmadan "alooo uyuyon mu kız. Kalk az camdan bak. Ne var demeye kalmadan cama gittim bir de bakarım ki kasa kasa domatesler.

Camı açtım "hani elinde megafon öyle telefonla domates satılmaz domatisss domatisss diye bağıracan." -kız bi sus da bak" der ama ben susarmıyım.

Velhasıl ürünü topladıktan sonra hale getirmiş ama kabzımallar yok pahasına almak isteyince buda kızmış almış domatesleri iki restoranta telefon etmiş ve satmış. Yolda aklına gelmişim. Bir kamyon laf dalaşasından sonra iki kasa domatesi sen getir kapımın önüne bırak. Yanında bir kasa da roka, tere bilumum yeşillik.

Eee bir de 70 lik bıraksaydın dedim ama o daha sonra dedi gitti. Ne yapacağım bu kadarı domatesi diye düünürken aklıma salça yapmak geldi. Anneme sordum tarif etti, azda netten araştırınca "ben bunu yaparım" dedim ve giriştim. Sonuç mu aşağıda.













İlk olarak domatesleri genişçe bir leğenin içinde bol suyla yıkayın. Sap kısımlarını bıçakla kesip, iri iri doğrayın. 2-3 kez aralarına biraz kaya tuzu serpiştirin ki suyunu daha rahat versin. En üstede bir miktar tuz serpin. Yaklaşık 10 saat kadar üstü kapalı bir şekilde bekletin. Bu süre sonunda dibinde bol miktarda sarı bir su birikecek, domatesler yüzeye kalkacaktır. Kabı hafif eğerek bu suyu süzün. Suyunu iyice süzdükten sonra, kaptaki domatesi elinizle iyice mıncıklayın ya da mıncıklamayın işlemi yaparken zaten bolca mıncıklayacaksınız.







Şimdi küçük delikli genişçe bir süzgeci derin bir kovanın üzerine koyun. Domatesten bir miktar süzgece alıp, elinizle bastırarak suyunun ve püresinin alta geçmesini sağlayın.Suyu ve püresi kalmayıncaya kadar sıkın. Posayı atın.







Bütün işlemi bitirdikten sonra temiz bir bez torbaya dökün ve süzülmesi için bir yere asın. En az bir gece bekletin ki iyice suyu süzülsün. Ara ara kontrol edin torbanın altına koyduğunuz kapın suyunu dökün. Yoksa süzülen su torbayı yeniden boğar yaptığınız işlem bir işe yaramaz.










Suyu iyice süzülen torbayı astığınız yerden alın ve içindeki bir tepsiye boşaltın. Eğer imkanınız varsa birde güneşiniz varsa tepsiyi ara ara karıştırmak süretiyle 4-5 saat güneşte bırakın. Benim gibi beton bloklarının arasında yaşıyorsanız tepsiye boşattığınız salçayı tuzlayıp kavanozlara yerleştirin. En üstüne de zeytinyağı koyup kapaklarını kapatın ve dolaba kaldırın.

Önemli not: Salçaya tuz kattığımız için kullanırken yemeğe koyacağınız tuz miktarına dikkat edin.





Fotoğraflar kendi çekimimdir.



__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

Basakca isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.09.15, 23:32   #2
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 7779
Mesajlar: 29,073
Ettiği Teşekkür: 107277
Aldığı Teşekkür: 155248
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Domates Salçası Nasıl Yapılır? | Ev Yapımı Salça | Basakca'nın Mutfa

Salça harika görünüyor.

Annem de kendisi yapardı salçamızı. Koskocaman bahçede yetiştirdiği domatesler yemeyle bitmezdi çünkü. Yalnız, bir kazanın içerisine, elleriyle bölü bölüverdiği domatesleri, (domatesler kocaman ve de dilim dilim olurdu çünkü) güneşte bekletirdi. Sonrası malum; aynı senin yaptığın gibi yapardı. Canım rahmetli annem...


Kendi anlatımınla ve emeğinle sunduğun, salça yapımını paylaştığın için teşekkürler..... Başakça.
Ellerine sağlık.
__________________
Canan Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.09.15, 23:35   #3
Müdavim

Suzim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2015
Konular: 1199
Mesajlar: 6,703
Ettiği Teşekkür: 15539
Aldığı Teşekkür: 22119
Rep Derecesi : Suzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Domates Salçası Nasıl Yapılır? | Ev Yapımı Salça | Basakca'nın Mutfa

Rengi hiç bozulmamış çok güzel .

Ellerine emeklerine sağlık @Basakca



__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
Suzim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.09.15, 23:41   #4
- Yalnızların Kraliçesi -

Seval - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 12
Mesajlar: 492
Ettiği Teşekkür: 1627
Aldığı Teşekkür: 2116
Rep Derecesi : Seval muhteşem bir gelişmedeSeval muhteşem bir gelişmedeSeval muhteşem bir gelişmedeSeval muhteşem bir gelişmedeSeval muhteşem bir gelişmedeSeval muhteşem bir gelişmedeSeval muhteşem bir gelişmedeSeval muhteşem bir gelişmedeSeval muhteşem bir gelişmedeSeval muhteşem bir gelişmedeSeval muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: Sekercik
Standart Cevap: Domates Salçası Nasıl Yapılır? | Ev Yapımı Salça | Basakca'nın Mutfa

Ah ne güzel olmuş doğal doğal.
Bazen uğraşmak gerekiyor demek böyle güzel sonuçlar için.
Ellerine, emeğine sağlık. Afiyetle yiyesiniz
__________________
Seval isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Seval'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.09.15, 23:50   #5
Müdavim

Basakca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Aug 2009
Konular: 2209
Mesajlar: 12,381
Ettiği Teşekkür: 83923
Aldığı Teşekkür: 79536
Rep Derecesi : Basakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Ruhsuz
Standart Cevap: Domates Salçası Nasıl Yapılır? | Ev Yapımı Salça | Basakca'nın Mutfa

@Canan Burada güneşletme gibi bir şansım yok. Biliyorsun ki apartman katında oturuyorum. Hadi balkona bırakıyım dersen ya üstten biri halı çırpar ya da karşı binalardan birileri sofra bezini balondan aşağıya silkeler.

Normalinde salçayı güneşte en az 5 saat kadar bekletmek gerekiyormuş. Annem öyle dedi ama hal böyle iken nasıl bırakayım ki güneşe.


@Suzim @Seval teşekkür ederim.


Efe sıpası her aşamasında beni izledi. Sonucu görünce "Aaaa hakketten de salça oldu" dedi.







__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

Basakca isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 27.09.15, 23:53   #6
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 7779
Mesajlar: 29,073
Ettiği Teşekkür: 107277
Aldığı Teşekkür: 155248
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Domates Salçası Nasıl Yapılır? | Ev Yapımı Salça | Basakca'nın Mutfa

Biliyorum canım. Anacığımı hatırladığım için yazdım onları.
__________________
Canan Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.09.15, 09:27   #7
«... Beklenen Şarkı ...»

Çengelli İğne - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Dec 2013
Konular: 1654
Mesajlar: 9,219
Ettiği Teşekkür: 32639
Aldığı Teşekkür: 31429
Rep Derecesi : Çengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardırÇengelli İğne şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Domates Salçası Nasıl Yapılır? | Ev Yapımı Salça | Basakca'nın Mutfa

Görüntüsü harika.

Aşama aşama anlatımdan olsa gerek yapımı nedense kolay geldi bana.

Ellerine,emeklerine sağlık.

Teşekkürler.
__________________






Çengelli İğne isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Çengelli İğne'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.09.15, 11:47   #8
Yorgun Mod

Ekin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Dec 2011
Konular: 1198
Mesajlar: 9,574
Ettiği Teşekkür: 32649
Aldığı Teşekkür: 43398
Rep Derecesi : Ekin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Domates Salçası Nasıl Yapılır? | Ev Yapımı Salça | Basakca'nın Mutfa

Biz doğradıktan sonra kaynatır soğutur sonra süzgeçten geçiririz. En son güneşleme. Bu şekilde olunca pişmiş salça deniyor buralarda. Eskiden köyde yaparlardı o pişmiş salçaların lezzeti hiçbirşeyde yok. Ekmeğe sür sür ye offf. Çocukluğum aklıma geldi. Rahmetli teyzem çok güzel yapardı. Ocakbaşında kaynatır muhteşem bir lezzetti.

Eline emeğine sağlık Başakça. Harika yapmışsın... Ve ilk denemende çok güzel olmuş. Rengi muhteşem...
__________________



Ekin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
basakcanın, domates, mutfağından, nasıl, salça, salçası, yapılır, yapımı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



WEZ Format +3. Şuan Saat: 18:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.