06.11.2011, 00:55 | #1 |
|
Gazeteci, Şair ve Yazar Bir Başbakan | Bülent Ecevit (1925 – 2
Ulus Gazetesi’nde başlayan siyaset ilgisi, onu 1954 yılında CHP’nin Çankaya Ocağı’na kaydolmaya itti. Bu sırada gazetecelik görevine devam eden Ecevit, 1955 yılında Amerika’nın Kuzey Carolina eyaletine bağlı Winston-Salem’de, "The Journal and Sentinel"adlı gazetede konuk gazeteci olarak çalışmaya başladı. Bu görev, Amerikan Basın Enstitüsü ve ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Eğitim Mübadele Programı’nın, Amerika’yı genç ve yetenekli yazarlara tanıtmak için sarfettiği çabaların sonucu olarak doğmuş, Ecevit de bu programa dahil edilmek istenmişti. Daha sonra Türkiye’ye geri döndü.
06.11.2011, 00:59 | #2 |
|
Cevap: Gazeteci, Şair ve Yazar Bir Başbakan | Bülent Ecevit (Karaoğlan)|192
Ülkede gittikçe tırmanan gerginlik, şiddetli sol-sağ çatışmaları ve eleştiriler bir yandan darbe yolunu açarken, bir yandan da Ecevit’in 1979 ara seçimerlerinde başarısız olmasına yol açtı. Bunun sonucunda Süleyman Demirel, MHP ve MSP ile bir azınlık hükümeti kurdu. 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında, askeri darbelerin antidemokratik olduğunu düşünerek karşı çıktığı askeri yönetim tarafından üç kez hapse mahkum edildi, birçok siyasetçi ile birlikte 10 yıl süreyle politikadan uzaklaştırıldı. Bu çalkantılı dönemde Ecevit, gazeteciliğe dönmeye karar verdi ve 1981’de "Arayış Dergisi"ni çıkartmaya başladı ancak dergi askeri yönetim tarafından kapatıldı. 1994 seçimlerinden sonra DSP, solun en büyük partisi konumuna geldi. DTP ve ANAP ile kurulan hükümette başbakan yardımcısı, daha sonraki DSP-DYP-ANAP azınlık hükümetinde de başbakan oldu. 1999 seçimleri sonrasında ise 2002 yılına kadar DSP hükümeti ile başbakan oldu. Ancak 2002 seçimlerinde DSP barajı aşamadı ve Ecevit, yaşının da oldukça ilerlediğini ve sağlığının bozulduğunu göz önüne alarak siyasetten çekilme kararı aldı.
09.11.2011, 12:09 | #3 |
|
Ecevit, dürüstlüğüyle tanınan bir siyasetçi olmasının dışında aynı zamanda bir şair ve yazardı. Birçok yapıtı Türkçe’ye çevirdi, İngilizce, Sanskritçe ve Bengalce çalışmaları ve incelemeleri yürüttü. 1976’da "Şiirler", 1978’de "Işığı Taştan Oydum", 1997’de "El Ele Büyüttük Sevgiyi" ve 2005’te "Bir Şeyler Olacak Yarın" isimli şiir kitaplarını çıkarttı. Şiir kitapları dışında, siyaset konulu kitapları işe şöyleydi; "Ortanın Solu" (1966), "Bu Düzen Değişmelidir" (1968), "Atatürk ve Devrimcilik" (1970), "Kurultaylar ve Sonrası" (1972), "Demokratik Sol ve Hükümet Bunalımı" (1974), "Demokratik Solda Temel Kavramlar ve Sorunlar" (1975), "Dış Politika" (1975), "Dünya – Türkiye – Milliyetçilik" (1975), "Toplum – Siyaset – Yönetim" (1975), "Türkiye / 1965 – 1975" (1976), "İşçi – Köylü Elele" (1976) ve "Umut Yılı" (1977).
Bülent Ecevit, Türk siyasetinde ayrı bir yere sahip olan bir siyasetçidir. Edebiyata düşkünlüğü, siyasetçi kimliği kadar ilgi görmüştür. Siyaset ve şiir kitaplarının dışında "Özgür İnsan" (1972), "Arayış" (1981), "Güvercin" (1988) gibi dergiler çıkartmıştır. "Bitlis" ve "Meclis" sigaralarını içer, klasik Batı müziğini ve Türk halk müziğini sever. Kendisine 6 kez suikast girişiminde bulunulmuştur. En göze batan noktalardan biri de, eniştesi İsmail Hakkı Okday’ın ona hediye ettiği 70 yıllık "Erika" marka daktilosudur. Bu daktiloyu ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi’ne armağan etmiş, kendisini de yazılarını hep bu daktilonun başında yazarken hafızalara kazımıştır. 1973 yılında, CHP’nin seçim kampanyası sırasında yaşlı bir kadının sarfettiği "Karaoğlan nirede ha evlatlar, Karaoğlan'ı görmek istiyom" cümlesinden sonra Ecevit, Türk siyasi sahnesinin “Karaoğlan"ı olarak anılmaya başlamıştır.
09.11.2011, 12:23 | #4 |
|
Paylaşımın için teşekkürler..
09.11.2011, 12:35 | #5 |
|
Zamanında Türk halkının Mustafa Kemal Atatürk'ten sonra en çok güvendiği kişi olumuştur.
Teşekkürler Banemin, Bülent Ecevit biyografisinin eksikliğini şimdiye kadar fark etmemişiz. Ellerine sağlık. |
09.11.2011, 12:42 | #6 |
|
Hayatını falan okurken ne yazabilirim diye düşündüm altına...
Yazacak o kadar çok şey var ki, ya da hiçbir şey... Hala onun o mütevazi kişiliğinin, doğruluğunun, dürüstlüğünün ve önderliğinin yeri doldurulamıyorsa... Ve... Hala resimlerine bakarken tüylerim diken diken oluyorsa... Seviyorum ben bu adamı ya...
09.11.2011, 13:45 | #7 |
|
Bülent Ecevit: Doğruluk, dürüstlük, mütevazilik örneği bir insan.
O kendi kendine bırakılmış olsaydı, Türkiye'nin gözü, başbakan görecekti ama olmadı. Teşekkürler Banemin. |
09.11.2011, 13:50 | #8 |
|
Karaoğlanı bende çok seviyorum. Mekanı aydınlık olsun. Çok güzel bir konu için teşekkürler Banemin.
|
06.11.2012, 15:09 | #9 |
|
Dün ölüm yıldönümüydü...
Rahmetle ve sevgiyle anıyorum... Merve Kavakçı 1999 yılında türbanıyla Meclise girdiğinde "Burası devlete meydan okunacak yer değildir, bu hanıma haddini bildiriniz" deyişi dün gibi hatırımdadır... Petit Beurre biskivi yediğimde ve Türk Yunan dostluğu denildiğinde en güzel dizeleri "aramızda bir mavi büyü bir sıcak deniz kıyılarında birbirinden güzel iki milletiz" hatırladığım şair ve duygu adamı ... Umarım cennettesindir...
06.11.2012, 15:12 | #10 |
|
Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Rahşan Hanım sadece ülkenin başını yakmakla kalmadı, kocasının da başını yaktı (Ölümüyle alakalı olarak söylemiyorum, hayatıyla alakalı olarak söylüyorum.)
|
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
89doğum, başbakan, bülent, ecevit, ecevitim, ecevitin, gazeteci, gününde, hatirimizda, karaoğlan, yasarsin, yazar, Şair |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |