22.10.2011, 21:39 | #1 |
Çevrimdışı
|
Hoş Tatlar, Acılar ve Kokular | Baharat Çeşitleri | Nerede Kullanılır?
Ortaçağda Basra’dan Umman’a (Oman) giden gemiler baharat da taşıyordu. Bu gemiler Umman Denizi’ni aşıp Hindistan’a da varıyordu. Fotoğraf: The Word Of Islam Baharatların önemli bir bölümü de antiseptik etkilere sahip olduğundan yemeklerde hijyeni (sağlığa uygunluğu) ve gıdaların daha uzun süre kalmasını sağlıyordu. Örneğin pastırma yapımında kullanılan çemen, sucuk yapımında kullanılan sarmısak, pişmeden hazırlanan bu yiyeceklerin bozulmasına ve içlerinde bakteri ve mantar gibi mikroorganizmaların faaliyet göstermesine engel oluyordu. Bu nedenle baharatlar zevkten çok yiyeceklerin korunması ve yapısının geliştirilmesi için kullanılıyordu. |
22.10.2011, 21:41 | #2 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Hoş Tatlar, Acılar ve Kokular | Baharat | Baharat Serisi 1
Baharat tutkusu Avrupa’da 19. yüzyılda doruk noktasına çıktı; baharatlı yemekler moda oldu. Aynı yüzyılda baharat bitkileri de kitaplar ve dergilerde en ince ayrıntılarına kadar betimleniyordu.
__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan.. |
8 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti. |
22.10.2011, 21:45 | #3 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Hoş Tatlar, Acılar ve Kokular | Baharat | Baharat Serisi 1
Anadolu’nun birçok kentinde olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da baharat ticareti önemli bir gelir kaynağı. Fotoğraf : Erdal Yazı Baharat kullanımında en önemli noktalardan biri de baharatın tazeliğidir. Baharattan iyi sonuç alabilmek için onun uygun koşullarda saklanmış ve tazeliğini yitirmemiş olması gerekiyor. Açık halde depolanan ve öğütülerek saklanan kuru baharatlar özelliklerini kısa sürede yitirirler. Örneğin yapılan bir araştırmaya göre öğütülmüş karabiberin kullanım süresinin en fazla üç ay olduğu tespit edilmiş, üç ay sonra içerisindeki tüm etken maddelerin kaybolduğu gözlenmiştir. Bu nedenle baharatları mümkün olduğu kadarıyla kuru ve tam halde almak ve kullanıma yakın bir zamanda ya da kullanım esnasında öğütmek gerekiyor.
__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan.. |
9 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti. |
22.10.2011, 22:53 | #4 | |
Çevrimdışı
|
Cevap: Hoş Tatlar, Acılar ve Kokular | Baharat | Baharat Serisi 1
Alıntı:
Olmamalarını düşünemiyorum bile. Karabiber en çok tükettiğimiz baharattır evde, bunu pul biber, sarımsak, zencefil, zerdeçal takip eder. Mutfağımızı tatlandıran baharatlarımız için çok güzel bir tanıtım. Teşekkürler Başakça. Bu arada Bahar-at kelimesinin nereden gelmiş olduğunu da öğrenmiş oldum Diğer serileri de merakla bekliyorum efendim. |
|
8 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti. |
22.10.2011, 23:13 | #5 |
Çevrimiçi
|
Cevap: Hoş Tatlar, Acılar ve Kokular | Baharat | Baharat Serisi 1
Baharatsız yapamam abi
Gerçekten baharatsız bir sofra düşünemiyorum; karabiber, pulbiber , yerine göre de başkaları. Sabahları ise tuzlu karışık baharatlı bir domates tozu vee taze zencefil Yemek yaparken çoktanberi klasiklerin dışına çıktım; yakışacağını tahmin ettiklerimi katar karıştırırım çok da güzel oluyor. Ama yemek ayrı, bilgilenmek ayrı teşekkürler Başakça devamını tabiki bekleriz |
6 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti. |
27.10.2011, 22:58 | #6 |
Çevrimdışı
|
Hoş Tatlar, Acılar ve Kokular | Baharat | Baharat Serisi 2
Illicium verum Çin anasonu olarak da bilinen bu bitki yıldızanasonugiller (İlliciaceae) ailesindendir; kurutulmuş meyveleri baharat olarak kullanılır. Çin, Laos, Vinetnam ve Filipinler'de yetiştirilen yıldızanasonun ilk defa nerede ortaya çıktığı bilinmiyor. Yıldızanason bitkisi her dem yeşil, küçük bir ağaçtır. Koyu yeşil renkli yaprakları, ucu ve dip kısmı sivri orta kısmı şişkin bir elips şeklindedir. Beyazımsı/ sarımsı renkli ve hermafrodit olan çiçeklerinin çok sayıda taçyaprağı vardır. Yıldızanason bitkisinin meyveleri, yıldız şeklinde olan bir sert meyvedir. Çok sayıda kolu olan yıldızın her kolunda iri bir tohum bulunur. |
4 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti. |
27.10.2011, 23:00 | #7 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Hoş Tatlar, Acılar ve Kokular | Baharat | Baharat Serisi 2
Laurus nobilis Fotoğraf: Cenk Durmuşkahya Defne yapraklarından ve meyvelerinden elde edilen yağ çok kalitelidir. Bu nedenle kozmetik ve sabun sanayiinde kullanılır. Defne ayrıca halk hekimliğinde, antiseptik, midevi ve özellikle romatizmal hastalıklarda ağrı dindirici olarak kullanılır. Gövdesi fazla kalın olmayan defnenin odunu gevrek ve dayanıksız olup değerli değildir. Yapraklarıysa kurutularak baharat olarak kullanılır.
__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan.. |
4 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti. |
27.10.2011, 23:03 | #8 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Hoş Tatlar, Acılar ve Kokular | Baharat | Baharat Serisi 2
Meksika Biberi
Piper cubeba Fotoğraf: C. Durmuşkahya Binbir Gece Masalları'nda adı geçen kebabiye o dönemde Arap hekimler tarafından kısırlığın tedavisinde kullanılıyordu. Çin’de ve Avrupa’daysa kebabiyenin kötü ruhları ve şeytanı uzaklaştırdığına inanılırdı.
__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan.. |
4 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti. |
27.10.2011, 23:05 | #9 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Hoş Tatlar, Acılar ve Kokular | Baharat | Baharat Serisi 2
Piper nigrum Beyaz Karabiber Taneleri Fotoğraf: C. Durmuşkahya Yeşil karabiber daha farklı bir yöntemle elde edilir. Madagaskar’da uygulanan bu yöntemde henüz olgunlaşmamış yeşil renkli biber meyveleri toplanarak tuz ya da sirke içerisine koyulur ve yüksek sıcaklıkta hızlı bir şekilde kurutulur. Böylece meyveler yeşil rengini kaybetmez. Yeşil karabiberler olgunlaşmadan toplandığı için acılığı diğer biber türlerine göre daha azdır ve bir de otsu tadı vardır.
__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan.. |
4 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti. |
27.10.2011, 23:27 | #10 |
Çevrimiçi
|
Cevap: Hoş Tatlar, Acılar ve Kokular | Baharat | Baharat Serisi 1
Çok güzel bir baharat kolleksiyonu var burada. Adını dahi duymadıklarım, adını bilip de bitkisi ve tohumunu görmediklerim var içlerinde.
Ellerine, emeklerine sağlık Başakça teşekkürler |
4 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti. |
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |