![]() |
|
Dünyadan Tarihi Yerler ve Mekanlar Dünyanın önemli tarihi yer ve mekanları |
![]() ![]() |
|
Seçenekler |
![]() |
#1 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Bugünkü Avusturya Millî Kütüphanesi, İmparatorluk Saray Kütüphanesi olarak muhtemelen 16 ncı yüzyılda kurulmuştur. Avusturya Millî Kütüphanesi, Viyana'nm tarihî (eski sur içi) kısmında,İmparatorluk Saray Külliyesi (Hofburg) içindedir. Binanın önünde, çok isabetli olarak, İmparator II. Josef (1765 - 1790) in heykeli bulunmaktadır. Kütüphane binasının yapılması 1680 sıralarında tasarlanmış, fakat Türk Ordusunun Viyana'yı sıkıştırıp muhasara etmesi neticesinde projenin tatbikinden vazgeçilmiş ve inşaata ancak 1723 de, fakat bu defa çok daha geniş ve muazzam bir tarzda, başlanmıştır. Böylece, Merzifonlu Kara Mustafa Paşanın 1683'deki stratejik hatâları yüzünden muhasara, Türkler için bir facia ile neticelenirken, Viyanalılar büyük bir mimarî anıt olan kütüphane binasını kazanmak fırsatını da elde etmişlerdir. 1723 - 1726 yılları arasında Johann Bernhard Fischer v. Erlach'ın plânlarına göre oğlu Josef Emanuel tarafından inşa edilmiş elan bina, bu iki Barok mimarının en olgun ve sadeliği ile Avusturya Barok devrinin en önemli ve karakteristik eserlerinden biri sayılmaktadır. Kütüphane binasının çekirdeği olan büyük «Muhteşem Salon (Prunk Salon) », mermer sütunları, ahşap galerileri, altın yaldızlı tezyinatı ve büyük tavan tablosu ile sadece mimarlık yönünden bile Avusturya'da, belki Avrupa'da, biricik bir sanat eseridir. Eski okuma ve çalışma yeri olan bu büyük salonda bugün Prens Eugene'in 15.000 ciltlik kütüphanesi bulunmaktadır. Aslen Fransız olan ve Osmanlı İmparatorluğuna ağır darbeler vurmuş bir asker olarak bilinen Prens, aynı zamanda (ki, o devir için nâdir sayılacak bir husustur) kültürlü ve sanat severbir şahıstı. Avusturya Millî Kütüphanesi, Eğitim Bakanlığına bağlı bir Genel Müdürlüktür. Müstakil sermaye veya bütçesi yoktur. Bakanlık bütçesinden Kütüphaneye ayrılmış olan tahsisat ile idare edilmektedir. |
![]() |
18 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti. |
![]() |
#2 |
![]()
Yazmalar Bölümü Müzik Bölümü Harita Bölümü
Portre ve Resim Bölümü Okuma Salonları ve Çalışma Odaları Basma Eserler Bölümünün 100 kişilik «büyük okumasalonu» vardır. Kütüphane merkez binasına bitişik olup 18. asrın ikinci yarısında kapatılmış olan Augustin Manastırının eski kütüphanesidir. Salonla birleşen bir koridor boyunca sıralanan eski papaz hücreleri, şimdi çalışma ve etüd odaları olarak kullanılmaktadır. 18. yüzyılın meşhur vaizi Abraham a Santa Clara'nın hücresi olan 1 numaralı çalışma odası, rahibin duvarda asılı resmi ile beraber, bütün yabancı ziyaretçilere gösterilmektedir.
İstifade ve giriş şartları D ışarıdan kitap temini |
![]() |
21 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti. |
![]() |
#3 |
![]()
Nasıl güzel bir kütüphanedir bu.
Kültür ve sanat iç içe. Harika. Teşekkürler ve ellerine sağlık Canan. |
![]() |
13 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti. | aakinaksoy, Basakca, Canan, Çengelli İğne, DarkAngeL, Efruz, Ilgın, Insanlikarayan, Mediter, Planner, ReaL, Türkü, Umit |
![]() |
#4 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Çok güzel bir araştırma Canan, eline sağlık ve teşekkürler.
Böylesine görkemli yapılmış, yapılar izleyende saygı uyandırır. Bu (görkemli yapılan) kurumların başında da, adaleti sağlayan mahkemeler, okullar gelir (di) ki, yüceliğine ve kararlarına saygı duyulsun. Hükümetler (kendi siyasi yapılarına göre) öncelik saydıkları, halkın ilgisini ve saygısını kazanmasını istedikleri binaları böylesine görkemli yaparlar. Bu resimden de anlaşılıyor ki, Avusturya hükümetleri ve halkı için kütüphaneler çok yüce ve saygı duyulası kurumlardır. (Ne yazık ki!) Elimizden ''Keşke bizde de böylesine kütüphaneler ve okuyucu olsaydı!'' diye hayıflanmaktan başka şey gelmiyor! Bu güzel tanıtım için tekrar teşekkürler Canan... ![]() |
![]() |
11 Üyemiz Mediter'in Mesajına Teşekkür Etti. |
![]() |
#5 |
![]()
Oradaki atmosferi tatmak isterim. Kültür mozaiği içinde kitap okumak,araştırma yapmak,incelemek masal diyarına yolculuk gibi olacaktır.
Avusturya halkına imrendim. Kütüphaneye verdikleri önem takdirlik. Türkiye'de olsa böyle kütüphaneler acaba okur oranında artış olur mu ? Yok, olmaz fazla düşünmeye gerek yok. Teşekkürler Canan.
![]() |
#6 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Bizim memlekette böyle Kütüphaneler olmayacak mı? Bizim neyimiz eksik?
![]()
#7 | |
![]() Alıntı:
Elalemin ülkesinde, yarım saatlik yolculuklarda, doktor bekleme salonlarında vs. okurlar, hep okurlar. Okuma alışkanlığı, daha küçük yaşta verilir, kütüphaneler, tatil günleri, poşetler içerisinde, okudukları kitapları verip, yenisini alan çocuklarla dolu olur. |
|
![]() |
10 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti. |
![]() |
#8 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Alıntı:
Alındım şimdi. İlkokula giderken okuldan geldiğim de yemeğimi yedikten sonra hemen yakınımız da olan İl Halk Kütüphanesine gider ve kapanana kadar kitap okurdum. Sanıyorum akşam saat 18.00'de kadar açık kalıyordu. Ayrıca babamdan aldığım küçük harçlıklarla bazen haftada bir, bazen iki hafta da bir Kemalettin Tuğcu romanları alıyordum. Çocukluğumda kazandığım bu alışkanlıkla askerlik öncesi, sonrası kütüphaneden aldığım birden fazla kitabı dönüşümlü olarak okuyordum. (Normal şartlar da eve bir kitap veriliyordu. Kütüphane de çalışan bey, hanım memurların çoğunu tanıdığım için bana bu şekilde bir ayrıcalık tanıyorlardı. Hafta da en az iki kitap değiştiriyordum.) Yıllar geçti gözlerim yoruldu. Almış olduğum ve henüz okuyamadığım bir kaç kitabım var. Yine de İstanbul'a gidince İstiklal Caddesinde ki kitap mağazalarına, Sahaflara gider gezerim. Kitapları karıştırır, alışveriş yapar, doya doya koklarım. Mürekkep, cilt ve kağıt kokusuna doyamazsınız. Hiç bir şey yapmasam Avusturya Milli Kütüphanesi'ni karış karış gezip, koklamak isterdim. Paylaşım için teşekkürler. |
|
![]() |
7 Üyemiz C.Doğan'in Mesajına Teşekkür Etti. |
![]() |
#9 | |
![]() Alıntı:
Cengiz bey, bunda alınacak bir şey yok. Yazdıklarım, herkesi kapsamıyor ki...Siz de bilirsiniz ki, bizde kitap okuyan oranı çok düşük. Ben onu kasdettim. |
|
![]() |
7 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti. |
![]() |
#10 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Alıntı:
Şimdi farkettim. Smiley koymayı unutmuşum. Latifeydi benimki. Düşüncelerinize katılıyorum. Bırakın kitap okumayı, gazete, tabela bile okumuyorlar. Kapı numarasını bilmeyen insanlar tanıdım. ![]() |
|
![]() |
7 Üyemiz C.Doğan'in Mesajına Teşekkür Etti. |
![]() |
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
aletleri, bölümü, dünyanın, faydalan, harita, istifade, kitap, kütüphane, müzik, okuma, salonu, viyana, yazmalar |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |